NEĆE MUZIKA ZAUVEK BITI U SLUŽBI BIZNISA: Stefan Milenković i Dr Nele Karajlić, za "Novosti", uoči zajedničkog koncerta na "Tašu" (FOTO)

Vladan Samardžić

19. 06. 2022. u 18:00

OČEKUJTE najluđe muzičko putovanje na kojem ste do sada bili...! Tek nekoliko ovih, naizgled jednostavnih, a po mnogo čemu intrigantnih reči možda na najbolji način najavljuju zajednički autorski projekat Stefana Milenkovića i Dr Neleta Karajlića, virtuoza na violini i legendarnog rokera i pisca - "Rok el klasiko".

НЕЋЕ МУЗИКА ЗАУВЕК БИТИ У СЛУЖБИ БИЗНИСА: Стефан Миленковић и Др Неле Карајлић, за Новости, уочи заједничког концерта на Ташу (ФОТО)

Foto D. Milovanović

Umetnici koji publici na beogradskom "Tašmajdanu" 21. juna predstavljaju dugo očekivani i najavljivani vizuelno-scenski spektakl, u razgovoru za "Novosti" uoči Svetskog dana muzike poručuju da je reč o smelom, zabavnom i eklektičnom projektu. Ne kriju da jedva čekaju da publici prikažu ono što su dugo pripremali i ukazuju da će to biti "visokooktanski nastup".

- Muzika je večna. Starija je od sveta i veka. I kada ovog sveta nestane ona će i dalje da luta svemirom. Ona oplemenjuje, leči i hrabri. Ovaj naš koncert na neki način je i oda Njenom veličanstvu muzici. Zato i sviramo na svetski Dan muzike - gotovo u dahu govori Nele, dugogodišnji frontmen "Zabranjenog pušenja", kompozitor, glumac...

Apostrofira Karajlić i kako je "muzika, trenutno, u službi biznisa... jedna vrsta robe", ali i izražava nadu da "takvo stanje neće potrajati zauvek".

Muzika je, dodaje Milenković, koji muziku praktično živi od dana kada je prohodao - bezvremena. Ona se kroz istoriju menjala, ali je njena suština, ispričati ljudsku priču, ostala ista. Muzika je zato, kaže Stefan, odraz onog što smo mi kao ljudska bića u različitim zemljama i različitim periodima:

- Muzika odslikava pejzaž tog ljudskog bića, ljudskog roda. Muzika ne može da izađe iz mode, uvek će predstavljati nešto čemu možemo da se okrenemo i nešto čemu možemo da se vratimo. Na nama je da održavamo prave vrednosti i da ne zaboravljamo, ne samo muzičku istoriju nego uopšte - istoriju, sve ono što je došlo pre nas.

Danas, po mišljenju Milenkovića, jedinstvene ličnosti u svetu klasične muzike, više nego ikada hara "epidemija zaborava, zaborava svega":

- Na delu je kratak opseg pamćenja, pažnje... Klasična muzika i klasična umetnost je ipak suprotnost i predstavlja kontinuitet istorije i po tome predstavlja crtu koja povezuje i našu egzistenciju na ovoj planeti.

Na našu konstataciju da danas, možda kao nikada pre, živimo u svetu eksperimenta, Nele nema dilemu. Odgovara da smo svedoci informatičke eksplozije:

- Ona je ta koja od nas pravi eksperiment. Kada se razmišljalo o razvoju tehnologije, čovek je bio uveren da će tehnologija koristiti njemu. Danas je upravo obrnuto. Čovek je u službi tehnologije.

Po Stefanu, eksperimentisanje je postojalo uvek. Podseća nas na kompozitore od pre 200 ili 300 godina, ili one u srednjem veku koji su radili stvari često neprihvaćene i neshvaćene.

- Ali, bez toga nema napretka i pomaka. Danas eksperimentisanje ima veći volumen, više toga dolazi do nas, a u prirodi ljudskog bića je da je znatiželjno, da istražuje - iskren je Milenković.

Slažu se naši sagovornici da je muzika večna i neizbežna. Različite su ipak, kaže popularni Dr Nele, forme komunikacije, ali je, kako ističe "muzika uvek ista". O uticaju muzike na mlade, dodaje Stefan, potrebni su i napor i vreme i želja. U vremenu kada mladi žive "na klik" ili na "Jutjubu", može im se pomoći upravo kroz muziku da spoznaju različitosti koje ta ista muzika donosi:

- Ali, ne na ovaj, previše brz i površan način. Na nama, roditeljima je da se, koliko god možemo, posvetimo deci kako bismo stvorili okruženje u kome će moći da prodru u nešto, malo dublje, i da im ukažemo na različite stilove... jer, tehnologija čeka i vreba iz svakog ugla, a tako će samo da oduzme pažnju i deci i roditeljima.

Muzici danas, uveren je Milenković, nedostaje "neka idelogija, priča, pokret". Danas se sve, kako kaže, svelo na najmanju i najosnovniju formu.

- Niko vam neće dati precizan odgovor na pitanje koju grupu ili, recimo, vrstu muzike sluša. Danas se sve sluša, što može da ima prednosti, ali, ipak, iza toga nema posebne poruke.

Sve, pa i bunt kroz muziku, zaključuju naši sagovornici, zavisi od uzrasta i trenutka, pre negoli od muzike koja obuhvata duh jednog vremena. Teško je, slažu se, i predvideti šta će u muzici biti za 10, 20 ili 30 godina. Zato i potpisuju svojevrsnu umetničku bajku na ovogodišnji Svetski dan muzike u srpskoj prestonici.

INSPIRACIJA

MILENKOVIĆ je u više navrata, u razgovoru za naš list, isticao da su ga Neletova karijera i pristup, ne samo muzici već i kreativnom procesu generalno, način razmišljanja o sceni, energiji i dramaturgiji, uvek inspirisali:

- U našim dosadašnjim kreativnim ukrštanjima već smo razvili mnoge ideje koje me oduševljavaju potencijalom. Siguran sam da će publika otići sa našeg koncerta sa jakim utiskom da su prisustvovali nečemu što je jedinstveno i nezaboravno i da će direktno osetiti naš iskren entuzijazam i energiju.

JEDAN RADOZNAO, DRUGI LUD

"ROK el klasiko" je, otkriva nam Karajlić, najlepša avantura koju je do sada imao:

- Stefan je dovoljno inspirativan i radoznao, a ja sam dovoljno lud i hrabar. Ne sećam se kada sam sa ovoliko uživanja radio u muzici.

PEČAT I KOMPOZITORKE ANE

OVAJ koncert, kao multimedijalni spektakl, iskren je Milenković, biće delo naših "otvorenog uma i srca":

- Sve ovo predstavlja našu viziju spoja klasične i rokenrol muzike. A sve je kreirano uz pomoć fantastične kompozitorke Ane Krstajić, koja nam je i pomogla da spojimo ova dva stila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)