KO SU ZAISTA BILI RATNICI SA SEVERA: Premijera mini serije "Vikinzi: uspon i pad" na kanalu Nacionalna geografija

V. N.

18. 06. 2022. u 14:44

LETO na kanalu Nacionalna Geografija dočekujemo uz novi šestodelni dokumentarni serijal "Vikinzi: Uspon i pad", koji će nam od 19. juna (nedeljom u 21.00) razotkriti misteriozno poreklo, kulturu i mitologiju ratničkog naroda sa severa Evrope.

КО СУ ЗАИСТА БИЛИ РАТНИЦИ СА СЕВЕРА: Премијера мини серије Викинзи: успон и пад  на каналу Национална географија

Foto Nacionalna geografija

Iako su mnogima prve asocijacije na ovaj drevni narod Erik Crveni, Hogar strašni, njegova supruga Helga ili Marvelovi superjunaci, istorijske činjenice sa kojima ćemo se upoznati u emisiji uveriće nas u to da je mnogo predrasuda i pogrešnih tumačenja u vezi sa Vikinzima.

Tako ćemo otkriti da su oni najčešće bili visoki jedva 160 cm, samo deo njih je bio plavokos, dok je većina bila riđa, a njihove žene, uprkos tome što su mahom bile domaćice, imale su veća prava nego što je to bio slučaj bilo gde u svetu. I to ne samo u njihovo vreme. Mogle su da se razvedu, zarađuju sopstveni novac, pa čak i da postanu vladarke.

Neka najčešća uverenja ljudi o Vikinzima su da su bili prljavi, da su se u ratu uglavnom služili sekirom i da su pili iz lobanja. Zapravo, samo jedna od ovih tvrdnji je istinita, i to ova poslednja. Vikinzi su bili uredni, i mnogo su držali do lične higijene. Tako se znalo da je u svetu vikinga, subota rezervisana za kupanje.

Foto Nacionalna geografija

Još jedna od predrasuda je i ta da su bili varvari. Oni jesu bili neustrašivi ratnici, ali su bili i vrhunski moreplovci, hrabri istraživači, vešte zanatlije, trgovci, političari i pesnici. Demonizacija nordijskih naroda započela je od prvog susreta sa hrišćanima, koji su pagane sa severa tendenciozno predstavljali u negativnom svetlu, nastojeći da kod naroda Evrope stvore odbojnost prema nevernicima. Koliko daleko se išlo u kreiranju te slike najbolje govori da je sinonim Vikinga već vekovima njihov šlem sa rogovima. Međutim, to je verovatno i najveći mit o ovom narodu. Vikinzi nikada nisu nosili šlemove sa rogovima, niti je ikada na bilo kom arheološkom nalazištu pronađen ijedan ovakav šlem. Prava istina je da je hrišćanski svet u svojim predstavama na glave vikinga stavio šlemove sa rogovima kako bi se pojačala njihova veza sa paganstvom i svim neprihvatljivim za hrišćansku religiju tog doba.

Narator serijala je američki glumac islandskog porekla Olafur Dari Olafson, najpoznatiji po rolama u serijama "Pravi detektiv" i "Nosferatu", kao i u filmu "Fantastične zveri: Grindelvaldovi zločini".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture