HAMLET BEZ IJEDNE REČI: Najavljeno deveto izdanje popularnog međunarodnog pozorišnog "Šekspir festivala" u Čortanovcima

S. B.

16. 06. 2022. u 17:00

POZORIŠNA smotra "Šekspir festival" biće organizovana od 1. do 5. jula uz podršku "Unika osiguranja". Deveto izdanje manifestacije čini program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela, a publici će se u ambijentu rezidencije "Vila Stanković" u Čortanovcima predstaviti pozorišta iz Italije, Crne Gore i Norveške.

ХАМЛЕТ БЕЗ ИЈЕДНЕ РЕЧИ: Најављено девето издање популарног међународног позоришног Шекспир фестивала у Чортановцима

Milivojević (drugi s leva) predstavio ovogodišnji program, Foto N. Karlić

To je najavljeno na pres-konferenciji u Novom Slankamenu u ambijentu ateljea vina "Šapat".

U okviru festivala, kako je istakao osnivač Nikita Milivojević, u "dva pozorišna poluvremena" biće prikazano ukupno sedam predstava, i to najpre četiri predstave u julu i tri predstave u oktobru. U skladu sa ovogodišnjim sloganom, "I, sem nestvarnoga, ništa nije stvarno", sa namerom da se iznova dočara kako drugi igraju Šekspira, zašto ga igraju, šta sve pronalaze u njemu, a potom i gde je u svemu tome naše pozorište.

- Ove godine imaćemo prvi put plesnu predstavu, i to "Hamleta", plesne kompanije iz Italije "Perfekt densers kompani", kojom se otvara festival - kaže Milivojević.

- Biće neobično gledati kako se otpleše "Hamlet" bez ijedne reči. To je potvrda da pozivamo zanimljive koncepte, reditelje i predstave.

"Ukroćena goropad", jedna od najčuvenijih Šekspirovih komedija, u režiji poznatog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog, čije su uspešne interpretacije Šekspira dobro poznate i našoj publici, predstaviće se drugog festivalskog dana. U nedelju, treće festivalske večeri, na programu je "Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi", projekat iz Norveške, koji je odlukom međunarodnog žirija proglašen najboljim i stekao pravo učešća na festivalima u čast Šekspira. Prvo poluvreme "Šekspir festivala" zatvara predstava "Hamlet - Evidencija zločina jedne monarhije", poznate rediteljke Livije Pandur u izvođenju Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, kao jedno od značajnijih ostvarenja u hrvatskim pozorištima ove godine.

Sabrana dela

DRUGI deo festivala, predviđen za oktobar i novembar, obeležiće čuvena britanska pozorišna trupa Forced Entertainment, koja izvodi celokupna Šekspirova dela. U predstavi "Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom" šest izvođača stvara sažete verzije svih Šekspirovih komada, koristeći kolekciju svakodnevnih predmeta za likove na pozornici koju predstavlja jedan običan sto. Ovaj projekat, u kome se 36 Šekspirovih komada izvodi više dana pred ukupno 1.800 posetilaca, učestvovao je proteklih sezona na gotovo svim značajnim svetskim pozorišnim festivalima. "Šekspir festival" u svoju završnicu ulazi i premijerom predstave "Magbet" u režiji Nikite Milivojevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture