KROZ POZORIŠTE RAZOTKRIVAO ISTINE: Komemorativni skup u SANU posvećen reditelju Dejanu Mijaču

M. Mirković

15. 06. 2022. u 12:00

O VELIKOM našem pozorišnom reditelju, profesoru FDU i dopisnom članu SANU, nedavno preminulom Dejanu Mijaču (1934-2022) govorili su juče na komemorativnom skupu upriličenom u Svečanoj sali SANU arhitekta i urbanista Milan Lojanica, te dramski umetnici - Egon Savin, Vojislav Brajović, Miodrag Tabački i Branko Cvejić.

КРОЗ ПОЗОРИШТЕ РАЗОТКРИВАО ИСТИНЕ: Комеморативни скуп у САНУ посвећен редитељу Дејану Мијачу

Foto V. Danilov

Nesporno jedan od najvećih, najznačajnijih, najplodnijih i najoriginalnijih reditelja na prostoru bivše Jugoslavije preminuo je 5. aprila u 87. godini, a tek je 2021. odabran za dopisnog člana SANU, kojem, nažalost, nije stigao da doprinese koliko je svakako želeo i mogao.

Akademik i profesor univerziteta Milan Lojanica istakao je da je Mijač bio doajen pozorišne režije i scenske stvaralačke umetnosti, koji je u bogatoj karijeri potpisao čak 135 predstava, poneo šest Sterijinih nagrada i dve "Bojan Stupica", Oktobarske nagrade Beograda i Novog Sada...

- Predstave Dejana Mijača bile su praznik za oči i melem za dušu - podsetio je Lojanica kako su teatrolozi i kritičari govorili o neprikosnovenom reditelju.

Milan Lojanica, Foto arhiva

Mijač je bio i redovan reditelj Narodnog pozorišta Tuzle i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je tokom bogate karijere postavio čak 40 predstava, a ugledni naš pozorišni scenograf Miodrag Tabački otkrio je da su se njih dvojica upoznali u gliseru, putujući iz Novog Sada ka Beogradu. Tabački je tada spremao predstavu u Pozorištu mladih i vraćao se u prestonicu na FPU, dok je Mijač odlazio sa proba iz SNP na FDU da predaje studentima režije.

- Mnogo smo radili u pozorištu, a paralelno i predavali, učili mlade da stvaraju umetnost. Poslednji naš zajednički projekat bio je ulazak u SANU, što smo proslavili u restoranu "Klub književnika". Tada smo se videli poslednji put - otkrio je Tabački detalj iz zajedničke njihove biografije, te podsetio na mnoge zajedničke projekte.

Jedan od Mijačevih studenata, reditelj Egon Savin, danas i sam profesor režije na FDU, gde je Mijač predavao četvrt veka (1972-1997), poslednji put se juče javno zahvalio svom profesoru za strpljiv i predan pedagoški rad, napomenuvši:

- Ukazivao nam je o opasnostima samoljublja u umetnosti. U svojim predstavama je sumnjao u svet, a za njega je svet bio velika obmana. Profesor je pronašao svoju dušu režirajući Sterijina dela i te predstave su bili pravi eseji o pohlepi, licemerstvu, prevrtljivosti.

Glumac Vojislav Voja Brajović istakao je da je genijalni reditelj zaslužio da postane član najznamenitije institucije u Srbiji kakva je SANU.

- Uzdigao je pozorišnu režiju do najvećih sfera. Svaka predstava za njega je bila stalno traganje za "onostranim" - rekao je Brajović, dodajući da "pozorišna režija postaje umetničko delo kada razotkriva istinu, takne srce i um gledaoca, a to je Mijač uvek uspevao".

Poslednja predstava koju je Mijač režirao bila je Čehovljev "Višnjik" 2011. u JDP, a glumac i bivši upravnik tog teatra Branko Cvejić je, između ostalog, zaključio:

- Knjige, studije i članci su napisani o njemu, a Mijač je sam ispisao knjigu mudrosti, govoreći kritički o našoj stvarnosti u medijima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a