PROMOCIJA "BETONSKOG BEOGRADA": Foto-monografija Ines d'Oray u Konaku kneginje LJubice

V.V.S.

19. 05. 2022. u 12:51

U KONAKU kneginje LJubice, u ponedeljak 23. maja, biće predstavljena foto-monografija Ines d'Oray "Betonski Beograd". Portugalska fotografkinja Ines d` Oray boravila je u umetničkoj rezidenciji u srpskoj prestonici u okviru Beogradskog meseca fotografije 2021.godine. Tom prilikom nastao je njen ciklus "Betonski Beograd" (Beograd Concrete) koji istražuje arhitekturu i identitet koji ona daje teritoriji na kojoj nastaje u kontekstu nasleđa beogradske i svetske modernističke arhitekture 20. veka.

ПРОМОЦИЈА БЕТОНСКОГ БЕОГРАДА: Фото-монографија Ines dOray у Конаку кнегиње Љубице

foto:Promo

Projekat je usklađen sa višegodišnjim umetničkim opusom Ines d"Oray, koja je vršila slična istraživanja u drugim gradovima kao što su Lisabon, Porto, Kopenhagen i Tokio. U slučaju Beograda, posebno je bila zainteresovana za mešavinu stilova i arhitektonskih referenci koje je pronašla u javnim objektima izgrađenim između 1946.i 1980. godine i stambenim ili poslovnim zgradama koje datiraju iz perioda između dva rata, kada se arhitektonsko nasleđe dve Jugoslavije ukrštalo.

Monografija sadrži 53 reprodukcije, autorski tekst portugalske istoričarke umetnosti Andreje Garsije, kao i razgovor između Jelene Gačić, Marka Krsmanović-Simića i Siniše Vlajkovića. Projekat su podržali Ambasada Portugala u Srbiji, Galeria das Salgadeiras iz Lisabona i "Beogradski mesec fotografije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OTVARAMO NOVE TEME: Festival Bašta Fest će 9. put biti održan od 30. juna do 3. jula