POVRATAK TESLE U PARIZ: Otvorena velika izložba o srpskom geniju u našem kulturnom centru u francuskoj prestonici

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

13. 05. 2022. u 12:00

NIKOLA Tesla, u prirodnoj veličini, sa sijalicom u ruci, koja zasija s prvim mrakom, posmatra iz izloga Kulturnog centra Srbije u Parizu šetače koji prolaze pešačkom zonom ispred Bobura.

ПОВРАТАК ТЕСЛЕ У ПАРИЗ: Отворена велика изложба о српском генију у нашем културном центру у француској престоници

Foto G. Čvorović

Ova skulptura deo je velike izložbe o srpskom geniju iz Smiljana, koja je sinoć otvorena u kulturnom predstavništvu Srbije u francuskoj prestonici. Autor postavke je Ivana Ćirić, a sekundarni autor je Ivona Jevtić.

Muzej Nikole Tesle iz Beograda prestavio je izložbu "Nikola Tesla i buđenje vizije: od Grada svetlosti do svetske slave", posvećenu njegovom stvaralačkom radu i vezama sa Francuskom.

Foto G. Čvorović

Publika ima priliku da vidi posebno dizajnirane panoe s tekstovima i fotografijama, na kojima se prati naučnikov životni put, ali i niz radnih modela Teslinih najznačajnijih pronalazaka. Među njima su, između ostalih, prvi motor s naizmeničnom strujom predstavljen kompaniji "Vestinghaus" ili njegov čuveni asinhroni indukcioni motor s rotorom u obliku jajeta.

Foto G. Čvorović

Predstavljena je, između ostalog, i maketa Tesline laboratorije sa tornjem na Long Ajlendu.

- Umetničke izložbe uglavnom podstiču emocionalni, subjektivni doživljaj stvarnosti, a one dokumentarne imaju za cilj da nečemu nauče. Na izložbi Muzeja Nikole Tesle prisutno je i jedno i drugo. Veoma mi je drago što imamo priliku da francuskoj publici predstavimo ovu fanstastičnu izložbu, kao i rad i život jednog od najvećih umova svih vremena - istakla je, za "Novosti", direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski Popović.

Ispred Centra, juče tokom dana, pre otvaranja izložbe, pred izlogom znatižljenici su već osmatrali Teslinu figuru. Među njima je bila i grupa američkih turista.

- To je Nikola Tesla, naravno! - odgovorio je, bez dvoumljenja, vodič, koji je grupi pokazivao Bobur i okolne znamenitosti, ali i vitrinu Kulturnog centra Srbije, na pitanje "Novosti" da li je prepoznao lik, a onda nastavio da turistima daje informacije o ovom delu Pariza.

Foto G. Čvorović

Publika se sinoć naročito zanimala za Tesline izume. Mnogi su pokušavali da proniknu u delić Tesline tajne pritiskom na dugme izloženih eksponata. Pored modela, stajalo je uputstvo za upotrebu.

Istovremeno, na programu su i digitalna projekcija filma o Tesli i animacije njegovih izuma. Organizatori ističu da je cilj izložbe da se njome istakne izuzetni doprinos ovog velikog srpskog pronalazača u oblasti nauke i da se javnosti prikaže početak njegovog rada koji se poklopio sa boravkom u Francuskoj.

Izložba će trajati do 26. maja.

Foto G. Čvorović

LEČIO BOLESTI CENTRALA

KRAJEM 1882. godine, sa preporukom svoga poslodavca, Tesla odlazi u Pariz da radi u Edisonovoj električnoj kompaniji... Imao je nameru, između ostalog, da pronađe nekog ko bi se zainteresovao za realizaciju njegovog pronalaska. U Parizu je stanovao u Bulevaru Sen Marsel, u siromašnom predgrađu Sen Marso... Pariz je u to vreme već bio dvomilionski grad, živo kulturno središte. Nedostajala je još uvek Ajfelova kula. Ona će biti izgrađena tek sedam godina kasnije... Međutim, Teslina namera se nije ostvarila... "Ništa nije ispalo od toga i ja sam sledećih nekoliko meseci morao da putujem iz mesta u mesto po Francuskoj i Nemačkoj i da 'lečim bolesti' centrala" - stoji, između ostalog, na jednom od panoa na Teslinoj izložbi.

Tesla je 1884. godine otišao u Ameriku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije