SEĆANJE NA NEVINE SVECE: Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Goran Čvorović

12. 04. 2022. u 14:26

DUH nevinih svetaca ušao je, fotografijama pariskog umetnika Milomira Kovačevića Strašnog, u Kulturni centar Srbije u Parizu. Upravo tako, "Nevini sveci", nazvani su serija radova i izložba nedavno otvorena.

СЕЋАЊЕ НА НЕВИНЕ СВЕЦЕ: Изложба фотографија Миломира Ковачевића Страшног у Културном центру Србије у Паризу

Foto Privatna arhiva

- Mnogo toga sam prošao i preživeo u životu, nagledao se tragedija i sve ovo se uklapa u taj koncept. To je nastavak mojih ratnih priča i sećanja, s tim što je sada sve dobilo neku sasvim drugu dimenziju - ističe autor za "Novosti".

Neoštrina u sfumato stilu stvara na foto-hartiji skulpture u izmaglici. Sećanja su to na neke momente i neke ljude, a pre svega, pasaž su između realnosti i pamćenja. Sve to s opipljivim ljudskim prisustvom. Noga. Glava. Ruka. Život. Sve je tu.

Milomir Kovačević Strašni, Foto Privatna arhiva

Izložbu je otvorila direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski Popović. Vernisaž je bio izuzetno posećen, a publika je imala priliku da istovremeno posluša i pogleda potresno interaktivno svedočenje "Jasenovac: logor smrti - zemlja živih", dok su na gornjim spratovima Kulturnog centra bile postavljene Kovačevićeve fotografije.

Milomir Kovačević je započeo ovu seriju kada je došao u Pariz, pre 27 godina. Prve snimke napravio je na groblju "Per Lašez" koje je često posećivao po dolasku. Ono je, tako, postalo oaza mira za ovog umetnika koji je, krećući se između grobova i spomenika, posmatrao nesvakidašnju igru senki koja bi se pojavljivala samo u određenom delu dana.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

Te senke su, kako kaže autor, nestajale isto tako brzo kao što bi se pojavljivale, "između svetla i tame, između budućnosti i prošlosti".

Ova igra senki ga je privlačila i često se vraćao na ovo čuveno groblje koje je istovremeno i jedno od omiljenih ozelenjenih šetališta Parižana. Od tada, Kovačević je ove senke okom umetnika posmatrao od Pariza do Praga, preko Plzenja, Arla, Avinjona i Strazbura.

Foto Privatna arhiva

Njegovo stvaralaštvo obeležavaju različite serije, među kojima su i protesti protiv rata pred početak sukoba u Sarajevu gde je živeo, zatvori, Goli otok, noćni Luvr ili šahisti, koje je kroz objektiv kibicovao u Parizu. Izložba će trajati do 19. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!