MILOSAVU TEŠIĆU NAGRADA „IZVIISKRA NJEGOŠEVA“: Pesniku priznanje uručio episkop Budimljansko-nikšićki Metodije

V. K.

11. 05. 2022. u 20:55

PRESTIŽNA nagrada „Izviiskra Njegoševa“ dodeljena je akademiku Milosavu Tešiću za celokupno pesničko delo, a vredno prizanje nagrađenom pesniku uručio je episkop Budimljansko-nikšiki Metodije, koji je tom prilikom rekao da nikada vladika Rade nije u "Gorskom vijencu" pevao o mržnji.

МИЛОСАВУ ТЕШИЋУ НАГРАДА „ИЗВИИСКРА ЊЕГОШЕВА“: Песнику признање уручио епископ Будимљанско-никшићки Методије

Foto V. K.

-Ko to nije video, onda nije video sve. A to sve je svetlost, svemir, Bog i čovek, život i smrt. Na početku je Gorski vijenac, a na kraju Izviiskra. Čitamo ga kao svoj život. Čestitam osvajaču slobode, kazao je vladika.

Žiri u sastavu Jovan Delić, Milutin Mićović, Ranko Popović, Dragan Stanić i Dragan Hamović odlučio je da istoimena književna nagrada za celokupno delo pripadne i akademiku Matiji Bećkoviću koja će mu biti uručena tokom Lučindanskih svečanosti u kritpi Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

-U globalistički nastrojenom svetu Njegoševo delo izloženo je optužujućim ideološko-političkim tumačenjima i kvalifikacijama, što preističe iz perfidno oblikvane ideologije političke korektnosti. Služeći se bezpogovornim nalozima, ta prepredeno ufinjena, a kad je potrebno i brutalna ideologija, koji nasilnički nameće svetska finansijska oligarhija, podređuje sve , pa i sve vidove umetničkog stvarakaštva, svojim golim interesima. Koji se sve pakleni mehanizmi ne smišljaju da bi se izbrisao čovekov identitet, šta sve sračunato ne teži da čoveka svede na obezljuđenog i anonimnog pojedinca, izgubljenog i praznog, nesposobnog da o bilo čemu iole važnom, pa i onom najličnijem, samostalno i slobodno misli, kazao je u govoru Milosav Tešić.

Foto V. K.

Nagrada „Izviiskira Njegoševa“ dodeljuje se svake druge godine za najbolju knjigu, sabrana ili odabrana dela. I za životno delo autora nastalo na srpskom jeziku, bez obzira na teritoriju gde je nastalo. Eparhija budimljansko-nikšićka na čelu sa tadašnjim vladikom Joanikijem, a sadašnjim mitropolitom crnogorsko-primorskim, ustanovila je na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12.maja 2007.godine prestižnu književnu nagradu „Izviiskra Njegoševa“, kada je prekinuto sa dodelom državne Njegoševe nagrade koju je poslednji dobio upravo Matija Bećković. „Izviiskra Njegoševa“ je simbolički nastavak Njegoševe nagrade, koja se sastoji od povelje i plakete, umetničkog dela vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji je uručio predstavnik kompanije „Mona“ kao suosnivač i donator nagrade Đorđe Momirović.

Hamović: Tešić nije zatočenik teških reči

Pesnik Dragan Hamović kazao je da Tešić u svom bogatom stvaralaštvu nije zatočenik teških reči. Njegove pesme oživljuju velike seobe i polome pa do ustanaka i ratova.

-On je pesnik koji koji daje prikaz samodicipline u poslovanju duha. Pokondireni pesnici ponašaju se kao da imamo veze sa svim meridijana osim sa Vukom i Njegošem, rekao je Hamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a