SVI SMO DANAS STERIJINE FEME: Rediteljka Isidora Goncić povodom premijere "Femkanja" Jordana Cvetanovića na sceni Teatra "Vuk"

V. STRUGAR

26. 03. 2022. u 11:00

DA li žargonski izraz "femkanje" ima veze sa Sterijinom Femom i "Pokondirenom tikvom"? Verovato niko o tome nije mnogo razmišljao, ali jeste Jordan Cvetanović: upravo tako nazvao je novi komad, inspirisan poznatim delom našeg komediografa.

СВИ СМО ДАНАС СТЕРИЈИНЕ ФЕМЕ: Редитељка Исидора Гонцић поводом премијере Фемкања Јордана Цветановића на сцени Театра Вук

Isidora Goncić, Foto Privatna arhiva

Premijera "Femkanja" je bila sinoć, na sceni Teatra "Vuk" (u režiji Isidore Goncić), a pred publiku postaviće i druga pitanja, pre svega - ko su Feme našeg doba?

- I mi smo se dugo pitali koji identitet predstavljemo danas. Jer, ono što je bilo nakaradno u Sterijino doba, u današnje gotovo da je postalo normalnost - kaže Isidora Goncić.

- Nema veze sa staležom, poreklom, položajem, čak ni polom. Prepoznajem ih u ljudima koji su nesigurni, nemaju hrabrosti da kažu šta misle. Feme postoje, na neki način, u svakom od nas. Svi ponekad emitujemo drugačiju sliku, lepšu i srećniju, nego što zaista jesmo.

Kako kaže mlada rediteljka, savremena tehnologija (društvene mreže i fotošopovi) samo su doprineli toj lažnoj slici i predstavljanju koje je daleko od stvarnosti.

- Naše vreme takve pojave učinilo je uobičajenim i prihvatljivim. Svi se, zapravo, femkaju. I meni se dešavalo da ne kačim na društvene mreže fotografiju koja mi se ne dopada. Toliko je to ušlo u naše živote, da se uvek setim Bodrijara i njegove knjige "Simulakrumi i simulacija". Više ne znamo ni da odredimo šta je stvarno, a šta ne...

Za razliku od "pokondirenih" junakinja srpskih komediografa, Feme i Živke Ministarke, danas je femkanju i te kako sklon i jači pol:

- Ranije su stvari bile postavljene tako da se znalo ko, po prirodi stvari, treba da bude lepši i sujetniji, bar kada je o izgledu reč. Iskrivljena slika stvarnosti, danas je potpuno izvan roda: i muškarci i žene "ulažu" u svoj lažni identitet, što se vidi i po društvenim ženama. I počinju u njega da, zaista, veruju.

Inače, zaplet je ostao isti kao kod Sterije, ali će u Cvetanovićevoj komediji važnu ulogu imati i ćerkin dečko, kao novi učesnik u porodičnom životu.

- Fema (koja je kod nas Beograđanka) susreće se sa mladićem iz unutrašnjosti. Ova činjenica joj ne imponuje i postaje razlog nezadovoljstva. Zapravo, ona je pra-praunuka prave Feme i sebe smatra starim beogradskim "kolenom". Na toj činjenici i zasniva se duhoviti dramski zaplet. I dok je kod Sterije možda bilo važno poreklo, sada to više nije građanska odrednica. Feme su i među ljudima s "pedigreom", svi se podjednako lažno predstavljaju. Zato je pouka jednaka za sve - budimo ono što jesmo.

PODELA

U PRIČI o savremenom svetu koji se neminovno urušava, ostavljajući iza sebe razotkrivene ličnosti nespremne da se suoče sa pravim životom, igraju: Dušan Kaličanin, Zoran Pajić, Mina Softić i Jovana Milovanović. Predstava je rađena u koprodukciji Merlinka festivala i Teatra "Vuk".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)