IZ UGLA KLASIKA: Izložba slika Zuzane Halupove i Martina Jonaša

M. A. K.

14. 03. 2022. u 12:21

DELA klasika naivne umetnosti iz Kovačice - Zuzane Halupove i Martina Jonaša, ponovo će se naći pred beogradskom publikom, na izložbi slika "Iz dva ugla", koja će biti otvorena sutra uveče u 19 časova, u UK "Parobrod".

ИЗ УГЛА КЛАСИКА: Изложба слика Зузане Халупове и Мартина Јонаша

Zuzana Halupova, Foto Promo

Upravo je ovo dvoje samoukih majstora širom sveta pronelo slavu umetničke škole iz južnobanatske varošice.

Izložbu čine radovi koji su u privatnom vlasništvu i deo su fonda udruženja Naiva art kult iz Kovačice, a neposredan povod za njeno održavanje je to što se prošle godine navršilo 20 godina od smrti Halupove i 25 od odlaska Jonaša. Njihova zajednička postavka osmišljena je sa namerom da dopuni saznanja o autorima i približi njihov rad staroj i novoj publici.

Sa završenih samo pet razreda osnovne škole, Halupova (1925 - 2001) je prvu sliku uljanim bojama naslikala 1964, a prvu samostalnu izložbu održala četiri godine kasnije u Dubrovniku. Njeni su radovi potom putovali metropolama sveta, izlagani su u Parizu, Londonu, Njujorku, Rimu, Beču, Bonu, Cirihu, Kopenhagenu, Stokholmu, Pragu, Ženevi, Dizeldorfu, Askoni, Bratislavi, Erlenbahu, Tokiju... Reprodukcija njene "Zime" iz 1974, koju je poklonila Unicefu, u Ženevi, štampana je na oko dva miliona novogodišnjih čestitki.

Martin Jonoš, Foto Promo

Martin Jonaš (1924 - 1996), koji je završio šest razreda osnovne škole, a slikanjem i crtanjem počeo da se bavi kada mu je bilo samo 20 godina, na međunarodnoj izložbi crteža u Italiji 1978. godine osvojio je Zlatnu medalju, zajedno sa Dalijem i Gutuzom.

Ostalo je zabeleženo da ga je, pišući o njegovom crtačkom talentu, jedan likovni kritičar u Italiji nazvao Jonaš Veliki. Pet grafika Martina Jonaša otisnuto je u zlatu i uvrštene su u najbolje grafike sveta - Kapri, Italija. Naslikao je više od 2.000 slika i imao je više od 100 samostalnih izložbi na svim kontinentima. Njegova rodna kuća u Kovačici pretvorena je u spomen-muzej.

MAMA ZUZANA I NjENA DECA

U BRAKU Halupova nije imala porod, ali je na svojim slikama stvorila svet u kojem je bilo puno dece, koja su bila osnovna tema u njenom stvaralaštvu, o čemu u najavi izložbe u "Parobrodu" piše:

- Bez sumnje se može reći, da je u naivnom slikarstvu prošlog veka Halupova bila najpopularniji slikar čiste dečje duše i njihovog vedrog naivnog života i zato sum je s punim pravom u svetu zvali: Mama Zuzana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!