PEKIĆEVO DELO NA PLAKATIMA: Izložba o velikom srpskom piscu u Galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda

M. MIRKOVIĆ

11. 03. 2022. u 09:37

OKEAN Pekić, naziv je izložbe koju danas u podne, u galeriji "Atrijum" u zdanju Biblioteke grada Beograda, otvaraju direktorka BGB Jasmina Ninkov, pisac Mihajlo Pantić i autorka Olga Krasić Marjanović - koja je ovu postavku prvobitno priredila na petnaestogodišnjicu smrti Borislava Pekića (1930-1992), davne 2007. godine.

ПЕКИЋЕВО ДЕЛО НА ПЛАКАТИМА: Изложба о великом српском писцу у Галерији Атријум Библиотеке града Београда

Foto Arhiva

- Planirano je da ovu, sa 7-8 plakata proširenu postavku predstavimo na devedesetu godišnjicu Pekićevog rođenja, kada smo uradili i novi, bogato ilustrovani katalog, no kako je tu 2020. obeležila pandemija, ponovo obeležavamo godišnjicu odlaska pisca, ovoga puta tridesetu - navodi autorka, čija je namera bila da predstavi najznačajnije momente Pekićevog života i stvaralaštva, i da fotografijom, dokumentom, ličnim predmetima, rukopisnom građom, video i audio dokumentacijom iznova skrene pažnju na neprolazne vrednosti Pekićevih knjiga.

Obimna građa izložbe prezentovana je na trideset i osam velikih plakata koji su podeljeni u dve celine: prva prati šezdesetdvogodišnji život Pekića, od najranijeg detinjstva do poslednjih trenutaka, dok drugu veliku celinu predstavljaju plakati koji prate Pekićevo stvaralaštvo - kao romansijera, pripovedača, neumornog pisca dnevničkih zapisa, ali i dramskog pisca čije su drame izvođene na pozorišnim scenama.

- Bio je neizmerno talentovan i sam izvanredno pretakao svoje knjige u formu pozorišne ili radio-drame, a fotografije sa premijera podsećaju nas na kultne Pekićeve predstave, bilo u njegovoj sopstvenoj bilo u dramatizaciji njegovog prijatelja Mihiza - ističe Olga Krasić Marjanović.

Iz rukopisne građe pisca odabrano je nekoliko stranica dnevničkih zapisa, skice, karte i albumi vezani za nastanak "Zlatnog runa", iz bogate arhive porodice Pekić skenirane su mnoge povelje, nagrade i priznanja, a u vitrinama se mogu videti mnogi originalni piščevi predmeti.

Izložbu koja će potrajati do kraja marta, osim kataloga, prate i Pekićevi intervjui iz arhive RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?