MOJA JULIJA JE BUNTOVNA I PRKOSNA: Glumica Hana Beštić, za "Novosti", o Šekspirovoj junakinji, intimnoj glumi, ocu Slobodanu

V. STRUGAR

10. 03. 2022. u 12:19

PRVA pozorišna uloga, pa baš Šekspirova Julija! Ovako se "posrećilo" mladoj glumici Hani Beštić, koja će se 14. marta premijerno pojaviti na Večernjoj sceni Malog pozorišta "Duško Radović" (režija Stevan Bodroža), u savremenom prevodu Jelisavete Milojević.

МОЈА ЈУЛИЈА ЈЕ БУНТОВНА И ПРКОСНА: Глумица Хана Бештић, за Новости, о Шекспировој јунакињи, интимној глуми, оцу Слободану

Foto Katarina Marković

- Svet mi se promenio kada sam dobila ovu ulogu. Nisam je očekivala, niti o njoj maštala. Samo me je "snašlo" - kaže sa radošću Hana Beštić, koja je završila FDU u klasi Dragana Petrovića Peleta. - Bila je audicija za dvoje glavnih junaka, došla sam da probam i dobila ulogu! Tek kad su počele probe shvatila sam koliko me ispunjava. Srećna sam što baš ja mogu da ispričam tu priču.

Po Haninim rečima, njena Julija je buntovna, prkosna, divlja. Karakterna i borbena, ne želi da se prilagođava nametnutim vrednostima:

- Romeo (Milan Zarić) je, takođe, u neskladu sa okruženjem. Kad se sretnu, i bez reči se razumeju. Oboje su otpadnici, drugačiji, ne uklapaju se u sredinu. Shvataju da je jedino vredno to što njih dvoje dele.

U savremenom čitanju svetskog klasika i novom prevodu, ono što je ostalo isto, kao i u svim inscenacijama je - tragičan kraj:

- Suština i odnosi među likovima su isti. Karakteri su drugačiji, ali je to već stvar režije i naše interpretacije. Inače, prevod je prilagođen današnjoj publici, pa je i stih svedeniji i bliži proznoj formi.

Na pitanje da li kao i njen otac Slobodan, prvak Narodnog pozorišta, ima posebnog afiniteta prema eksperimentalnom teatru, Hana odgovara:

- Nisam ništa birala, ali sam uživala u takvim predstavama. U njima je publika sa nama na sceni. Intimno pozorište i ovakva gluma zahtevaju veliku iskrenost u susretu s gledaocima koji su na metar od nas. Na isti način sam radila s tatom, režirao je komad Ingmara Bergmana. Imala sam divnu ulogu, igrala sam Anu Bergman. Predstavu smo izvodili po alternativnim scenama, jedno vreme i u Slikarnici Narodnog pozorišta na Dorćolu. U svakom slučaju, reč je o veoma izazovnoj ulozi. Mnogo mi je značila jer je zahtevala veliku transformaciju: od devojčice do žene u četrdesetim godinama koja prolazi kroz razne turbulencije...

Kako kaže, od oca Slobodana nasledila je (kako u radu, tako i karakteru) želju za istraživanjem i produbljivanjem stvari:

- Takav cilj zahteva posvećenost. Težim ka tome da sve što radim ima smisla, dublji značaj, suštinu i poruku. To je za mene i teret i dar. Tražim umetnost u svemu što radim.

SERIJE I KOSMODROM

MLADA glumica novo je lice u teatru, za razliku od televizije. Igrala je u serijama "Jutro će promeniti sve", "Klan", "Azbuka naših života", "Realna priča", a od septembra ćemo je gledati i u "Deci zla".

Prvi izlazak na "živu" scenu bio je u Kosmodromu, što je bilo i njeno prvo iskustvo van institucionalnog teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024