OD PALETE DO DLETA OD ZLATA: Dodela tradicionalnih nagrada ULUS, na otvaranju izložbe svih laureata 2021.

M. KRALj

17. 02. 2022. u 09:24

ZLATNA priznanja Udruženja likovnih umetnika Srbije biće svečano dodeljena na otvaranju izložbe "Nagrade ULUS-a 2021". Postavka koja će biti otvorena sutra uveče u 19 časova, u Galeriji ULUS (Knez Mihailova 37), na jednom mestu okupiće dela svih prošlogodišnjih laureata ove esnafske organizacije. Ipak, samo otvaranje, biće u znaku "zlatnih".

ОД ПАЛЕТЕ ДО ДЛЕТА ОД ЗЛАТА: Додела традиционалних награда УЛУС, на отварању изложбе свих лауреата 2021.

Darinka Pop Mitić, "Slepa mrlja solidarnosti"

Dobitnik "Zlatnog dleta", za najistaknutije delo u domenu trodimenzionalne forme, pripalo je Predragu Kešelju za skulpture "Pogrešan sprat" i "Ventilacioni sistem".

- Izuzetnom formalnom jasnoćom u izradi, kao i inžinjerskom veštinom u rešavanju tehničkih uslovljenosti rada, Predrag Kešelj gradi svet misaonih struktura i konteplativnih projekcija - piše u obrazloženju žirija, u kome su bili Radoš Antonijević, Lana Vasiljević i Ivana Milev. - U pitanju su prostorno jasne i tehnički i oblikovno neupitne forme koje su zapravo svedočanstvo usamljenosti i utišanosti savremenog čoveka u uslovima uvek novih i sve agresivnijih društvenih i tehnoloških konstrukata.

Nagrada u domenu slikarstva, "Zlatna paleta" biće uručena Jeleni Ilić, za rad "Sveska 7a - Čovek bola i radosti, Gilgameš". Na svojim umetničkim sveskama, ova autorka, radi više od četiri godine, svakodnevno.

- One predstavljaju vizuelni dnevnik umetnice. Njene sveske su izvedene kroz tehniku tuša i akvarela i tako ispunjene postaju svojevrsni živi predmeti nesvakidašnje poetike, emocija i jezika umetnice - zaključio je žiri (Biljana Jotić, Saša Pančić, Milica Crnobrnja Vukadinović, Vesna Milosavljević, Dragan Protić - Prota).

Za najuspešniju grafiku "Zlatnu iglu" dobiće Vladimir Milanović, za linorez Noise, po odluci žirija u sastavu - Dijana Miletić, Maja Simić i Nenad Zeljić.

- U svojoj praksi Milanović se podjednako bavi klasičnom i digitalnom grafikom - piše u obrazloženju. - U procesu prožimanja ovih naizgled udaljenih polova medijuma ogleda se i složenost Milanovićevog promišljanja umetnosti.

Kada je reč o proširenim medijima, "Zlatna nagrada" dodeljena je Darinki Pop Mitić, i to za mural izveden, u mraku, pred publikom "Slepa mrlja solidarnosti", na otvaranju izložbe "Nevidljivi portret", u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" (Prolećna izložba 2021).

Ovaj mural je izveden na gornjem izlagačkom nivou Paviljona Cvijete Zuzorić između 21 i 22 sata, na otvaranju.

- Izvedba crteža pred publikom na zidu galerije se nastavlja na dugogodišnje bavljenje autorke muralom "Solidarnost naroda Jugoslavije sa narodima Latinske Amerike", izvedenim 1977. godine na zidu bašte SKC-a, od strane čileanske grupe umetnika, podseća žiri u kome su bili Siniša Ilić, Bojan Đorđev, Neda Kovinić, Maja Beganović i Sana Garić.

CRTEŽI I SKULPTURE

POSTAVKU nagrađenih čine radovi sa Trijenala crteža i male plastike: "Večernji akt ili studija odnosa moći" Tatjane Strugar, "Veliki crtež za projekat The Plot #1" i "Veliki crtež za projekat The Plot #2" Nemanje Nikolića i fragment rada Lane Vasiljević "Silent Talk/Nemi Govor". Ali i rad grupe autora, koji je dobio priznanje na Prolećnoj izložbi i nagrađeno delo Nede Kovinić sa Jesenje izložbe, pod nazivom "Zajedno razdvojeni". Biće i izloženi najbolji radovi sa izložbe "Vajari/ke Srbije" i to "Kompresije" Gordane Kaljalović, "Kompozicija" Petra Sibinovića i "Pogrešan sprat" Predraga Kešelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba