E.T. NAJVOLJENIJI VANZEMALJAC: Hit film sa četiri oskara Stivena Spilberga pune četiri decenije živi u našim srcima

Marina Mirković

18. 01. 2022. u 18:28

JEDAN od, po svim parametrima, najinspirativnijih i najvoljenijih filmova svih vremena, po zvaničnim "brojkama" dugo i jedan od najgledanijih, a do danas pri vrhu liste zvanično najuspešnijih ostvarenja sedme umetnosti - uselio je neodoljivog "E.T. vanzemaljca" u naša ovozemaljska srca, u kojima živi bezmalo pune četiri decenije.

Е.Т. НАЈВОЉЕНИЈИ ВАНЗЕМАЉАЦ: Хит филм са четири оскара Стивена Спилберга пуне четири деценије живи у нашим срцима

Foto IMDb

Dokazani velemajstor Stiven Spilberg uspeo je da stvori legendarni film, i da priču o prijateljstvu između jednog dečaka i izgubljenog stvorenja sa daleke planete učini neizbežnim delićem slagalice odrastanja generacija gledalaca. Kako smo plakali tada, od te jeseni 1982. u bioskopima i u svojim kućama dok su video-rekorderi nemilice habali traku sa kaseta, sa tek dva slova nažvrljana na nalepnici - tako plačemo i danas, mi odrasli, ali i neka nova deca, kojoj se rečenice poput nezaboravne E.T. phone home na potpuno istovetan način urezuju u srca. Bezazlena i otvorena, puna ljubavi, baš kakvo je srce desetogodišnjeg Eliota (u tumačenju Henrija Tomasa), ali i malenog naslovnog junaka razdiranog između želje da ode svojoj kući, i spoznaje da će u tom slučaju morati da napusti svog prijatelja sa Zemlje.

Foto IMDb

Pre deset godina, povodom tridesete godišnjice prvog prikazivanja, Spilbergovo je kultno (sa četiri Oskara ovenčano, od devet nominacija) delo digitalizovano i obogaćeno pričom sa snimanja, koja je publiku provela kroz zbivanja iza kulisa filmskog seta.

Scenaristkinja je, formalno, Melisa Matison - kojoj je Spilberg diktirao priču o E.T. u pero, u pauzama snimanja filma "Otimači izgubljenog kovčega", na čijem je setu boravila sa svojim suprugom Harisonom Fordom. Ford je docnije odigrao direktora Eliotove škole, no jedina njegova scena izbačena je iz filma, da pojava zvezde ne bi skretala pažnju gledalaca sa suštine. Lik malenog vanzemaljca kreirao je majstor za specijalne efekte Karlo Rambaldi, već ovenčan Oskarom za "King Konga" te "Osmi putnik - Alijen", da bi mu treću statuu doneo baš E.T., u čijoj je pojavi ukrstio likove pesnika Karla Sandberga, Alberta Ajnštajna i - pekinezera! Glas je ovom junaku pozajmio Pet Volš, uz pomoć Debre Vinger i samog Spilberga.

Foto IMDb

Režiser je ovaj film snimao dosledno po hronološkom redu, odlučan u nameri da "dobije" potpuno iskrene doživljaje i reakcije od dece glumaca, te je i scena oproštaja od gosta na Zemlji odigrana potpuno realno, sa "stvarnim" emocijama koje izaziva odlazak prijatelja. Inače, mali Tomas se na audiciji za ulogu Eliota prisetio dana kada mu je umro pas, da bi "prizvao" tugu, i rasplakao je Spilberga koji ga je odmah izabrao.

Foto IMDb

Priznanje za muziku

I kralj popa Majkl Džekson snimio je jednu pesmu specijalno za ovaj mitski film, no doživela je istu sudbinu kao i scena sa Harisonom Fordom - nije bila upotrebljena. Sa druge strane, originalna muzika koja prati priču o boravku E.T. na Zemlji, čuvenom filmskom kompozitoru Džonu Vilijamsu donela je jednu od pedesetak nominacija Akademije u karijeri, i još jedan Oskar na polici, ali i nagradu BAFTA, Zlatni globus...

Foto IMDb

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna