NOVA SCENA NOSIĆE MARKOVO IME: Pozorište u Kruševcu odaje počast svom glumcu koji je ostavio neizbrisiv trag u rodnom gradu

S. Babović

15. 01. 2022. u 09:42

POZORIŠTE u Kruševcu dobija novu, Malu noćnu scenu, koja će nositi ime po prerano preminulom glumcu Marku Živiću (1972 - 2021), saznaju "Novosti".

НОВА СЦЕНА НОСИЋЕ МАРКОВО ИМЕ: Позориште у Крушевцу одаје почаст свом глумцу који је оставио неизбрисив траг у родном граду

"Čekajući Godoa", Foto Kruševačko pozorište

Novi prostor za izvođenje predstava biće u podrumskom delu gradskog teatra, za čiju je adaptaciju Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo milion dinara.

- Da bi Mala noćna scena zaživela potrebno je da sredimo i prilaz sceni, koji će biti sa Trga glumaca - kaže, za "Novosti", Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta.

-Nova scena je spoj dve stvari koje je Marko najviše voleo pozorišta i kafane. Ovo je bio način da se odužimo izuzetnom čoveku, koji je svoje prve profesionalne korake načinio u našem pozorištu.

Ulaz na scenu, sa Trga glumaca, biće posebno simboličan, jer su na ovom prostoru postavljene biste i slike velikih umetnika, Kruševljana - Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Borisava Mihailovića, Ljubinke Bobić i Dragoslava Vasiljevića  Fige. Glumac Marko Živić, koji je izgubio bitku sa koronom 14. oktobra prošle godine, zaigrao je u Kruševačkom pozorištu sredinom devedesetih, u predstavama "Začarano magarence"(na slici), "Protekcija", "Komšije su krive".

- Pre jednu deceniju ponovo je intenzivirao rad u gradu u kom je rođen, ostvarujući zapažene uloge u predstavama "Valjevska bolnica", "Čekajući Godoa", "Minut" - priseća se Nedić.

- Kad pomislim na njega, pomislim da je bio veliki prijatelj, veliki glumac i veliki Kruševljanin. U svakom intervjuu je spominjao odakle je potekao, šta je Kruševac za njega uradio, koliko je želeo da to sve vrati.

Foto Kruševačko pozorište

Jedna od ideja Marka Živića bila je i da snimi posebnu TV seriju "Enter" ("Ulazi") posvećenu Kruševcu i Kruševljanima, kao prvu rađenu u tom gradu nakon čuvenog "Sivog doma". Okupio je sjajnu ekipu, prijatelje Miloša Samolova, Ljubomira Bandovića, Ljiljanu Stjepanović, Viktora Savića, kolege iz Kruševca, Dejana Tončića, Slađanu Nestorović, Bojana Veljovića, snimili su pilot-epizodu 2017. godine.

Kruševačko pozorište odužiće se još jednom svom velikom glumcu, nekadašnjem prvaku, Miliji Vukoviću (1947 - 2020).Pozorište će organizovati Dane Milije Vukovića, gde će se izvoditi predstave pozorišta u kojima je redovno igrao, poput pozorišta u Kragujevcu i u Nišu.

Prvi profesionalni nastupi u Kruševcu, Foto Kruševačko pozorište

"IZBIRAČICA"

OSIM za novu scenu, podrška Ministarstva kulture stigla je u Kuševačko pozorište i kroz konkurs "Gradovi u fokusu", gde je u kompletnu rekonstrukciju tonske i svetlosne kabine uloženo 10 miliona dinara. Pozorište je dobilo opremu za rad u skladu sa svojim renomeom: 20 led-reflektora u boji, sa značajnom uštedom energije, moderne konzole za ton i zvučnike digitalnu miksetu sa više kanala. U aktuelnoj sezoni izvedeno je osam premijera, a sinoć je premijerno izveden autorski projekat Vladimira Popadića, po motivima "Izbiračice" Koste Trifkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)