"GOLI" U UŽIČKOM TETRU: Prva plesna predstava u gotovo osam decenija pozorišne kuće

V.V.S.

16. 12. 2021. u 16:06

PRVA plesna predstava u istoriji Narodnog pozorišta Užice, u sedamdeset šest godina postojanja, "desiće" se u subotu, 18.decembra - "Goli" (koncept, režija i koreografija Isidora Stanišić), u kojoj učestvuju igrači Bitef dens kompanije i glumica iz užičkog teatra Ivana Pavićević.

ГОЛИ У УЖИЧКОМ ТЕТРУ: Прва плесна представа у готово осам деценија позоришне куће

Narodno pozorište u Užicu

- Predstava "Goli" nastala je kao rediteljsko-koreografski istraživački proces autorke Isidore Stanišić, koji je započela pojmom protivčoveštvo (što je i radni naziv projekta) sa željom da ispituje transhumanistički kontekst života savremenog čoveka - ističe dramaturg Dimitrije Kokanov. - U predstavi razvija, za nju prepoznatljiv koreografski jezik, obrađujući ga rediteljski konstruisanjem slika odnosa ljudske telesnosti i traga tekstilne prošlosti, u želji da se ovlada idejom budućnosti.

Na pitanje zašto baš sada jedna ovakva predstava na repertoaru užičkog teatra, odgovara njen umetnički direktor Nemanja Ranković:

- Užice ima dugu i uspešnu pozorišnu tradiciju, koje je bazirano na dramskom delu. Kroz ovaj projekat ćemo proširiti kontekst pozorišnog stvaralaštva kod domaće publike i afirmisati ples i njegovu ulogu u savremenom teatru, sa željom da i Užice kao grad u kome je rođena Marija Maga Magazinović (inače, utemeljivač savremenog plesa na ovim prostorima) - jednog dana dobije plesnu scenu.

Muzika potpisuje Darja Janošević, scenu i kostim Marijana Zorzić Petrović, dizajn zvuka Nikola Pejović, a svetla Aleksandar Rosić. Učestvuju igrači Bitef dens kompanije (Ana Ignjatović - Zagorac, Tamara Pjević,Branko Mitrović,Jakša Filipovac,Dušan Bajčetić, Staša Ivanović) i glumica Ivana Pavićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije