MEDITERANSKA BAJKA ZA ODRASLE: Popularni komad "Bokeški D-mol" ponovo pred gledaocima, na sceni pozorišta "Boško Buha"

V. STRUGAR

08. 12. 2021. u 11:33

POSLE više od dve decenije od praizvedbe, četiri Sterijine nagrade i velike popularnosti širom regiona, "Bokeški D-mol" Steve Koprivice opet će oživeti na sceni 12. decembra - ponovo u režiji Milana Karadžića, ali ovog puta u Pozorištu "Boško Buha".

МЕДИТЕРАНСКА БАЈКА ЗА ОДРАСЛЕ: Популарни комад Бокешки Д-мол поново пред гледаоцима, на сцени позоришта Бошко Буха

PAR Luka Grbić i Anja Pavićević, Foto "Boško Buha"

Upravo ovaj naslov svojevremeno je "lansirao" dvoje mladih glumaca, sadašnje (ne samo) pozorišne zvezde Andriju Miloševića i Jelenu Đokić. Uz dvoje veterana (Milenu Dravić i Mladena Nelevića), jedinstvenim šarmom zablistali su na sceni Centra za kulturu u Tivtu i ubrzo posle Cetinjske akademije karijeru nastavili u Beogradu.

- Sjajan tekst i mogućnost da moje pozorište, u kome sam proveo preko tri decenije, dobije večernju predstavu koju će publika voleti i puniti sale - kaže Milan Karadžić.

- Nisam reditelj "istraživačkog prosedea", pred gledaocima će se naći predstava prepuna emocija, pa i tragičnih momenata. Čuće se bokeški dijalekat, lep, muzikalan, duhovit. Želeo sam da "Bokeški D-mol" vidi Beograd i jedna nova generacija.

Foto "Boško Buha"

Poznati reditelj objašnjava da "Buha" ima sjajan ansambl, pojačan grupom mladih glumaca (neki su još na FDU), kao i da su se stekli svi uslovi da se poznati komad pojavi na njihovom repertoaru:

- Ne vidim ništa slično u drugim pozorištima. Predstava je romantična, malo starinska, predivna, melodrama. U "Buhi" godinama radim bajke, a i ovo je bajka, samo za odrasle.

Snažna, ljubavna priča. Premijerno će biti izvedena u Teatru "Vuk" (čiji su podstanari), imaće i nekoliko decembarskih repriza.

Karadžić je uz "Tre sorele" u Zvezdara teatru, nedavno (takođe premijerno) postavio predstavu "Sportsko srce". Posle niza TV serija i filmova, to je, na neki način, njegov povratak u pozorište.

- Nastaviću da radim i jedno i drugo. Slučajno su "izašle" dve premijere u nedelju dana. U Zvezdara teatru probe su počele krajem oktobra, u "Buhi" još u junu. Oba komada prepuna su emocija i humora. Prvih desetak dana, u ulozi Gospar Banda, okušao se naš prerano preminuli kolega Nenad Nenadović. Njegovu ulogu naknadno je preuzeo Miloš Vlalukin - sa setom pripoveda Karadžić.

Povodom "Bokeškog D-mola" Dejan Lutkić (u ulozi Ive Šparovića) naglašava da nije reč o recikliranoj predstavi, da je drugačija od one koje pamtimo, ali da popularnost naslova obavezuje i novu ekipu. Stare verzije seća se i Andrijana Oliverić, otkrivajući da je kao devojčurak želela da liči na Jelenu Đokić a, kao sve devojčice, bila zaljubljena u Andriju Miloševića.

U ljubavnom trouglu i glavnim ulogama sada su Anja Pavićević, Marko Pavlović i Luka Grbić, u podeli su i Branislav Platiša, Nemanja Oliverić, Miloš Vlalukin, Jan Bjelica, Filip Stankovski i Lenka Petrović (ćerka Olge Odanović i Dragana Petrovića Peleta), koja će prvi put zaigrati u "Buhi", na kojoj je njena majka suvereno vladala više od dve decenije.

Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Aleksandar Lokner, scenskim (bokeškim) govorom bavila se Dijana Marojević, a pokretom Nebojša Gromilić.

KONAČNO POČINjU RADOVI?

- PROJEKAT je pri kraju, ovih dana trebalo bi da počnu radovi na rekonstrukciji naše kuće - otkriva direktor Igor Bojović.

- Gradski sekretarijat za kulturu iseljava se iz naših prostorija na spratu, pa se nadamo da će krajem ovog ili sledećeg meseca početi obnova. Inače, devetnaest godina je trajao spor sa "Prosvetom" koji je, konačno, rešen. Da podsetim, mi nismo vlasnici ove zgrade već korisnici. Sedamdeset godina, koliko već postoji teatar za najmlađe, u ovu zgradu nije uloženo - ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović