TVOJ IZABRANI DOKTOR UMETNOSTI: Zdravko Joksimović izlaže "Kolaže" u centru za grafiku FLU

M.A.K.

02. 11. 2021. u 17:42

REDOVNI profesor beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti, vajar Zdravko Joksimović, predstaviće se izložbom "Kolaži" ( sa podnaslovom "Tvoj izabrani doktor umetnosti"), u četvrtak, od 19 časova u Galeriji Centra za grafiku FLU (Pariska 16).

ТВОЈ ИЗАБРАНИ ДОКТОР УМЕТНОСТИ: Здравко Јоксимовић излаже Колаже у центру за графику ФЛУ

Centar za grafiku FLU

Rođen 1960. godine, Joksimović je diplomirao i magistrirao na FLU, u klasi profesora Nikole Koke Jankovića, gde na vajarskom odseku, radi od 1992. godine. Izložbu, koja će biti otvorena do 20. novembra, prati i tekst, u katalogu - "Najnoviji stejtment Zdravka Joksimovića", u kome piše:

- Kada govorim o njima na koga mislim? Mislim na Internacionalnu asocijaciju istoričara umetnosti osnovanu 1987. godine u Cirihu. Na njenom čelu je kustorski bord, formiran godinu dana nakon osnivanja. Da skratim priču i pojednostavim stvari njegove aktivnosti su se od samog početka svodile na definiciju, distribuciju i kontrolu art tržišta. Oni su ti koji stoje u pozadini svega što se na svetskoj umetničkoj sceni, unazad pola veka, događa. Ovaj tekst je samo posledica njihovog "doprinosa" savremenoj umetnosti. Komentar sa druge strane pogleda na umetnost. Samo nas plaše. Studente pogotovo. A to nikako nije dobro. Nije dobro igrati se njihovim samopouzdanjem pogotovo dok još uvek imaju nekog poverenja u zvanični sistem koji im golicavo obećava da će jednog dana, ako budu vredni i pametni, uspeh sigurno doći. Njihova propoved podučava kako je danas neprimereno i krajnje neobično biti umetnik bez sopstvenog stejtmenta. U najmanju ruku je neozbiljno i neprofesionalno. Ako ga nemate dovešće vas u neprijatnu situaciju jer je stejtment prvo što će od vas tražiti. Ako iole držite do sebe vi nećete sebi dozvoliti da postojite na umetničkoj sceni kao umetnik koji ga još nema? Nećete se ni usuditi da pomislite na tako nešto. To vam je gore nego da živite u kući bez tekuće vode. Naravno, ozbiljni umetnici, koji su se već odavno udobno smestili u neki od istorijskih foldera naše savremene umetnosti, pamte kako su još kao mali, u detinjstvu imali svoj prvi stejtment. Koristim ovu priliku, dok mi je sećanje još uvek živo, da vam kažem kako je to kod mene išlo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a