VREDAN PRIMER NASLEĐA: O zgradi državnog računovodstva arhitekte Stevana Savkovića koja će uskoro biti srušena

Marko Bogdanović

02. 11. 2021. u 14:33

ZGRADA državnog računovodstva, u Admirala Geprata 14, podignuta je 1911. godine, na mestu gde se još u vreme srpskog kneza Miloša Obrenovića počeo formirati kompleks državnih institucija.

ВРЕДАН ПРИМЕР НАСЛЕЂА: О згради државног рачуноводства архитекте Стевана Савковића која ће ускоро бити срушена

Foto: Z. Jovanović

Jedna od prvih građevina na tom prostoru bio je dvorac, koji je knez Miloš sagradio za svoje sinove 1836. godine u čijem sastavu je iste godine završen i park a 1864. je proglašen za prvi javni park u Srbiji. Izgradnjom ministarstva finansija krajem 19. veka, park je prozvan Finansijski park. Podizanjem zgrade državnog računovodstva ovaj stari obrenovićevski kompleks je dopunjen i u potpunosti zaokružen. Ovu elegantnu građevinu akademskog stila, koja je prvobitno imala prizemlje i sprat, čiji se centralni rizalit završava timpanonom, potpisuje poznati beogradski arhitekta i potonji ministar građevine kraljevine Jugoslavije Stevan Savković.

Njegova arhitektonska ostvarenja poput palate Anker na Terazijama br 26, konaka manastira Rakovica i druga... pokazuju najviše domete srpskog akademskog stila sa početka 20. veka. Objekat je doživeo nadziđivanje za sprat, tridesetih godina 20. veka i kao takav dospeo do je današnjeg vremena.

Foto: Privatna arhiva

Ova skladno proporcionisana građevina, odmerene arhitekture, vredan je primer srpskog arhitektonskog nasleđa i kao takva sigurno zaslužuje zaštitu i čuvanje, kao i njen graditelj, koji takođe zaslužuje poštovanje potomstva, ne samo kao arhitekta i ministar građevine koji je tokom svog mandata doneo mnoge važne zakone za struku, poput zakona o putevima, nego i kao vojnik, rezervni potporučnik u Prvom balkanskom ratu, u konjičkoj diviziji kneza Arsena Karađorđevića, a u Prvom svetskom ratu biva teško ranjen na Solunskom frontu.

Danas je ova građevina opterećena još jednim istorijskim, nemilim događajem a to je atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je izvršen sa nje. Međutim, njena istorijska vrednost prevazilazi činjenicu da se u njoj krio atentator na premijera i da je baš sa nje pucano, zato je i nedorečena ideja da se na novom objektu koji bi trebalo tu da izraste, obeleži mesto sa koga je pucano na premijera, pravilnije bi bilo da se obeleži mesto na kome se premijer nalazio u trenutku atentata a ne atentator.

Foto Zarkovo.in.rs

 

Skinuta joj je zaštita i sada čeka svoje poslednje dane. Na njenom mestu treba da izraste savremeni poslovni objekat, usred starog knjaževskog Finansijskog parka.

Vrednost ovog objekta je očigledna, kao istorijskog spomenika i kao arhitektonskog dela, stoga bi država i stuka morale da insistiraju makar na očuvanju fasadnih platana.

Očuvanje fasade je uobičajen postupak u ovakvim slučajevima u Evropi, čak i kod nas je ovakav postupak počeo da se primenjuje, pa iz toga proizilazi zaključak da bi bilo obavezno sačuvati fasade ove istorijski bitne zgrade, kao i sačuvati sećanje na ličnost, izuzetnog Stevana Savkovića arhitektu, ministra i vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a