MLADI FILOLOZI STOPAMA STOJANOVIĆA: Matica srpska ustanovila nagradu

J. S.

01. 11. 2021. u 22:44

NAGRADA najboljim mladim autorima master radova koju je Matica srpska tek ustanovila pod imenom jednog od najvećih srpskih filologa Ljubomira Stojanovića (1860-1930), uručena je danas u svečanoj sali ovog zdanja u Novom Sadu.

МЛАДИ ФИЛОЛОЗИ СТОПАМА СТОЈАНОВИЋА: Матица српска установила награду

Foto B. Lučić

Prvonagrađeni Dušan Pejić sa Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu autor je rada "Jezičko-stilske dominante u romanu ,Naše tamnovanje, Jezdimira Dangića", a drugonagrađeni rad "Jezička slika deteta u Rečniku kosovsko-metohijskog dijalekta Gligorija Elezovića", napisala je Tamara Đurić sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Dve ravnopravne treće nagrade dodeljene su Maji Stepanov (Filozofski fakultet Novi Sad) za rad "Imenička sintagma sa padežnim determinatorom u Andrićevoj zbirci pripovedaka Beogradske priče" i Marini Bagi, autorki rada "O sintaksičkom i semantičkom ponašanju glagola ostaviti" (Filološki fakultet Beograd).

Laureati koje je uvodnom besedom pozdravio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, istakli su da ih priznanje naše najstarije književno-naučne institucije obavezuje da nastave da doprinose proučavanju srpskog jezika i kulture.

U ime žirija, prof. dr Isidora Bjelaković koja je i inicirala ustanovljenje ovog priznanja, kazala je da je pristiglo 18 izuzetnih radova studenata iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore "što uliva nadu i u studije srpskog jezika i u nove generacije."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati