IVANU NEGRIŠORCU NAGRADA „ALEKSA ŠANTIĆ“: Uručenjem priznanja u Mostaru zatvorena 102. manifestacija posvećena velikom pesniku

J.SIMIĆ

17. 10. 2021. u 10:42

PREDSEDNIKU Matice srpske u Novom Sadu Prof.dr Draganu Staniću koji je u svetu književnosti poznat pod pseudonimom Ivan Negrišorac, sinoć na završnoj večeri 102. "Šantićevih večeri poezije" u Mostaru uručena je književna nagrada „Aleksa Šantić“.

ИВАНУ НЕГРИШОРЦУ НАГРАДА „АЛЕКСА ШАНТИЋ“: Уручењем признања у Мостару затворена 102. манифестација посвећена великом песнику

Foto: SPKD „Prosveta“ GO Mostar

Priznanje mu je dodeljena za knjigu "Ogledala oka nedremana".

Manifestaciju kulture "Šantićeve večeri poezije", kojom se u pesnikovom rodnom gradu čuva sećanje na njegov lik i delo, organizuju Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta - Gradski odbor Mostar i Srpsko pevačko i kulturno-umetničko društvo "Gusle".

Književnu nagradu "Aleksa Šantić" "Prosvjeta" i "Gusle" dodjeljuju svake tri godine za najbolju knjigu poezije izdatu na srpskom jeziku i jezicima južnih Slovena ili za životno delo.Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u sastavu pjesnik Pero Zubac, pesnik Đorđo Sladoje i docent doktor Vladan Bartula.

Negrišorac je istakao da Šantićeva prisnost sa čitaocem i životom ima neprevaziđenost.

- Ogromna je čast dobiti ovu nagradu. Šantić je pesnik koji nas u raznim razdobljima života ume ozariti. Doživljavam ga kao deca, a kako rastemo i sazrevamo ulazimo u sve elegije tužnih staračkih pjesama koje je izuzetno uspio sačiniti… Ima tu tematsku širinu koja je moćna i koja je uvek u saglasju sa ljudima koji su pripadnici srpske kulture uz puno razumevanje svih kultura sa kojima je živio -rekao je laureat.

Potpredsednik Matice srpske i dopisni član Srpske akademije nauka i umjetnost Jovan Delić je naglasio da malo koji pesnik dolazi na "Šantićeve večeri" sa više prava i razloga od Negrišorca.

- Ako su među dominantnim obeležjima Šantićevog pesništva naglašeni patriotizam i hrišćanski doživljaj sveta, a jesu, onda je teško naći savremenog pesnika koji bi sa više razloga primio Šantićevu nagradu od Ivana Negrišorca - rekao je Delić.

Pošto je Negrišorcu uručila bagradu, predsjednica SPKD Prosveta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović podsetila je da je nagrada ustanovljena 1968. godine, a da je već godinama dodeljuju "Gusle" i "Prosvjeta".

SPKD "Prosveta" i GO Mostar i SPKUD "Gusle" Mostar su zaštitili ovu nagradu u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a Upravni odbor "Prosvete" je, na svojoj sednici od 30. januara 2012. godine, donio novu odluku, kao i Pravilnik o dodjeli ove prestižne pjesničke nagrade.

Do sada je 14 pjesnika dobilo ovu nagradu: Skender Kulenović /1969/, Vesna Parun /1972/, Oskar Davičo /1975/, Enver Đerćeku /1978/, Aleksandar Vučo /1981/, Stevan Tontić /1984/, Bogumil Đuzel /1987/, Stevan Raičković /1992/, Rajko Petrov Nogo /2006/, Veselin Gatalo /2007/, Đorđo Sladoje /2009/, Dara Sekulić /2012/, Pero Zubac /2015/ i Luko Paljetak /2018/.

Ovogodišnje 102. izdanje Šantićevih večeri poezije održano je od 4. do 16. oktobra, a na završnoj večeri učešće su uzeli i učenici Muzičke škole "Sveti Roman Melod" iz Nevesinja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili