"KAPUT OD MAHOVINE": Delo Stefana Mitića Tićmija po drugi put među 200 najboljih knjiga za decu na svetu

I.Mitić

14. 10. 2021. u 17:15

KNjIGA „Kaput od mahovine“ Stefana Mitića Tićmija uvrštena je među 200 najboljih svetskih ostvarenja za decu.

КАПУТ ОД МАХОВИНЕ: Дело Стефана Митића Тићмија по други пут међу 200 најбољих књига за децу на свету

Foto: I. M.

Na listi najveće Svetske biblioteke za međunarodnu književnost za decu i mlade, sa sedištem u Minhenu, ove godine našla se i Aleksandra Jovanović iz Vranja sa svojim književnim delom „Crna ptica“.

Ime pisca iz Leskovca Stefana Mitića Tićmija po drugi put je na listi minhenske biblioteke zahvaljujući uspehu njegovog prvenca – „Ja sam Akiko“. Stefan je, pre tri godine, za ovaj roman dobio i nagradu „Politikinog zabavnika“ za najbolje književno delo namenjeno mladima, a istom nagradom, početkom ove godine, okitila se i „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović, a povezuju ih i ilistracije Dobrosava Boba Živkovića.

Stefan kaže da je „Kaput od mahovine“ priča koja počinje kao bajka o Najdanu – čoveku kome iz leđa narasta drvo, a zapravo je reč o izolovanom čoveku, pa je njegov rukopis „neka vrsta mini predskazanja onoga što nam je donela epidemija virusa korona“.

- Izolovao sam se da bi napisao roman o izolovanom čoveku. Kada je trebalo da ga predstavim publici usledila je korona i nova izolacija. Najdan se nekako izvukao, pa se nadam da ćemo i svi mi – kazao je Stefan koji nije krio zadovoljstvo što se njegov roman ponovo našao na listi najboljih na svetu.

Stefanu je to posebno važno jer „Kaput od mahovine“ žanrovski „nije ni tamo ni ovamo“.

- Magijski realizam, a nije. Bajka, a nije, Fantastika, a nije, ali je poetska priča o sazrevanju koja je namenjena i deci i odraslima – dodaje naš sagovornik – Radujem se, jer moje mozganje, igranje i pogurenost nad hartijom izgleda imaju smisla.

Tićmi se nada da će priznanje koje je dobio podstaći „prevode“ njegove knjige i u zemljama van našeg regiona, a roman će uskoro biti objavljen u Severnoj Makedoniji.

Lista najboljih knjiga za decu tradicionalno se objavljuje u godišnjem katalogu koji se priprema uoči najvećeg i najznačajnijeg svetskog sajma knjiga u Frankfurtu. Na ovogodišnjoj listi su knjige iz 54 zemlje pisane na 38 jezika.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba