ZAVRŠNICA OSMOG ŠEKSPIR FESTIVALA: Čuveni italijanski "Makbet" na sceni SNP

V.V.S.

08. 10. 2021. u 17:15

POSLE prvog poluvremena u Vili Stanković u Čortanovcima završenog u julu, Osmi međunarodni Šekspir festival zaokružiće gostovanje čuvenog italijanskog "Makbeta" 16. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

ЗАВРШНИЦА ОСМОГ ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛА: Чувени италијански Макбет на сцени СНП

Srpsko narodno pozorište

Povodom najave gostovanja predstave u režiji Alesandra Sere( u izvođenju ansambla Sardegna Teatro) iz Italije, potpisan je Protokol o saradnji između Šekspir festivala i Srpskog narodnog pozorišta. Prema rečima Nikite Milivojevića, osnivača Šekspir festivala, ovo svojevrsno izvođenje "Magbeta" zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne kao što je uobičajeno u Čortanovcima, u Vili Stanković, na otvorenom. Zato se predstava izvodi u subotu, 16.oktobra, na sceni "Jovan Đorđević" SNP.

Šekspirov "Makbet" u Serinoj režiji, prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji - u izvođenju muškog glumačkog ansambla. Predstava je dobila najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra - The Premio Ubu Award 2017.

Snažnim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam. Predstava "Makbet" je od 2017. godine gostovala širom sveta - Barbikan centar London, Hong Kong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija i drugo.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu