STIHOVI UZ GUSLE: Književno veče i izložba posvećeni Matiji Bećkoviću u Kraljevu (FOTO)

G. Ć.

06. 10. 2021. u 21:21

KAO prateći program trodnevnog „Žičkog sabora bibliotekara 2021“ koji se do 8. oktobra održava u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, večeras je u svečanoj sali kraljevačke Gradske uprave održano književno veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, jednom od najvećih srpskih pesnika.

СТИХОВИ УЗ ГУСЛЕ: Књижевно вече и изложба посвећени Матији Бећковићу у Краљеву (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Uz delimično poštovanje epidemioloških mera, svečana sala bila je očekivano tesna da primi sve zaintersovane Kraljevčane, velike poštovaoce Bećkovićevog lika i dela koji je ovom prilikom, ne skrivajući emocije, sam kazivao svoje odabrane stihove.

Istovremeno, uz prigodan program otvorena je izložba pod nazivom „Matija“ čiji je autor Dragana Tipsarević, dugogodišnja direktorka kraljevačke biblioteke. Na ukupno 31 panou izložba hronološki obuhvata život i obimno književno stvaralaštvo našeg uvaženog akademika kroz fotografije, dokumenta, njegove pesme, prozne tekstove, rukopise, obraćanja, zapise i citate.

Osim autorke, u programu je učestvovao i poznati narodni guslar Radovan Peković iz Kraljeva koji je uz gusle interpretirao Bećkovićeve stihove.

ZAPRATITE NPORATL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)