STIHOVI UZ GUSLE: Književno veče i izložba posvećeni Matiji Bećkoviću u Kraljevu (FOTO)

G. Ć.

06. 10. 2021. u 21:21

KAO prateći program trodnevnog „Žičkog sabora bibliotekara 2021“ koji se do 8. oktobra održava u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, večeras je u svečanoj sali kraljevačke Gradske uprave održano književno veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, jednom od najvećih srpskih pesnika.

СТИХОВИ УЗ ГУСЛЕ: Књижевно вече и изложба посвећени Матији Бећковићу у Краљеву (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Uz delimično poštovanje epidemioloških mera, svečana sala bila je očekivano tesna da primi sve zaintersovane Kraljevčane, velike poštovaoce Bećkovićevog lika i dela koji je ovom prilikom, ne skrivajući emocije, sam kazivao svoje odabrane stihove.

Istovremeno, uz prigodan program otvorena je izložba pod nazivom „Matija“ čiji je autor Dragana Tipsarević, dugogodišnja direktorka kraljevačke biblioteke. Na ukupno 31 panou izložba hronološki obuhvata život i obimno književno stvaralaštvo našeg uvaženog akademika kroz fotografije, dokumenta, njegove pesme, prozne tekstove, rukopise, obraćanja, zapise i citate.

Osim autorke, u programu je učestvovao i poznati narodni guslar Radovan Peković iz Kraljeva koji je uz gusle interpretirao Bećkovićeve stihove.

ZAPRATITE NPORATL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)