HRAM IZ SRCA: U Šapcu predstavljena čuvena knjiga Matije Bećkovića (FOTO)

V.Mitrić

23. 08. 2021. u 23:08

NA dan svetog mučenika arhiđakona Lavrentija, u prostranom duhovno-kulturnom centru Eparhije Šabačke u Šapcu, u hramu Svetog Save, zadužbini vladike Lavrentija, priređene su prigodne svečanosti kojima je obeležen imendan, po hirotoniji najstarijeg arhijereja naše crkve.

ХРАМ ИЗ СРЦА: У Шапцу представљена чувена књига Матије Бећковића (ФОТО)

Foto V. Mitrić

Prvo je služena svečana arhijerejska liturgija i prerezan slavski kolač. Vladika Lavrentije se biranim rečima zahvalio prisutnom narodu i sveštenstvu na čestitkama, uputivši blagoslove crkvenoj punoći cele Šabačke eparhije.

Na platou ispred hrama održana je promocija novog izdanja knjige "Služba Svetom Savi" koje se pojavilo posle 33 godine u izdanju "Glasa Crkve". Gost večeri bio je autor, pesnik Matija Bećković koji je evocirao uspomene na prvo izdanje iz 1988. godine i početke gradnje Hrama Svetoga Save na Vračaru. Knjiga je tada štampana u tiražu od 20.000 primeraka i ceo tiraž poklonjen je kao prilog za izgradnju hrama. Pesnik se odrekao svog dela prihoda "za pokoj duše majke Zorke i oca Vuka", a "Glas Crkve" svoj deo je priložio u ime svih onih "koji iz ma kojih razloga ne učestvuju u njegovoj izgradnji".

Foto V. Mitrić

U prigodnom slovu, vladika Lavrentije zahvalio se biranim rečima slavnom pesniku i prisutnom narodu, uznoseći molitvenu zahvalnost Gospodu na daru za "mnogaja i blagaja ljeta" svoga zemnoga veka. Istakao je da je 12. avgusta napunio 63 godine života u monaškoj rizi, a 16. avgusta pune 54 godine arhijerejske službe, podsećajući prisutne da je to, u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve, najduži arhijerejski staž jednog episkopa. Citirajući poznate Zmajeve stihove: "I gde god je trunka pepela mu pala, tu je nova ljubav rodu zasijala", ispovedio je svoju veru da je njegova zadužbina nikla iz te "trunke pepela", ukazujući na hram kao na živo svedočanstvo istinitosti besmrtnih stihova. Vladika se zahvalio na Božjoj milosti i pomoći u toku podizanja svoje zadužbine, prvoga hrama posvećenog prvom srpskom arhiepiskopu i Prosvetitelju u Šabačkoj eparhiji, svecu na čiji je dan 27. januara 1935. godine rođen i prvi put ugledao svetlost Božjeg dana.

Akademik Matija Bećković je, povodom novog izdanja knjige posle 33 godine, uputio prisutnim ljubiteljima knjige poruku kao zavet:

- Neka hram na Vračaru bude cvet korena koji je Sveti Sava zakopao pre osam vekova pod Atosom, u Hilandaru. Korena čije grane dopiru do svih pet kontinenata, a kruna mu u naše dane izbija na Vračaru. Neka nevidljivi hram iz našeg srca iziđe na videlo, i neka ide uvis, u nebesa duha i tvoraštva, onoliko koliko ima žila... Neka hram Svetoga Save na Vračaru bude spomen na prošlost, a znamen za budućnost... Budimo dostojni Svetosavskog hrama! Onaj koji je sastavljao planine, neka sastavi i nas, koji mu se obraćamo molitvom: "Požuri se Savo Sveti, i pakosti izbavi nas, jer jadi veliki i ratni, rabe tvoje drže, telesni i duševni".

Foto V. Mitrić

Urednik "Glasa Crkve", protođakon Ljubomir Ranković koji je priredio prvo i drugo izdanje znamenite knjige najvećeg srpskog živog pesnika, govoreći o motivima ponovnog štampanja ove knjige, rekao je:

- Ova knjiga Matije Bećkovića štampa se ponovo posle 33 godine - Hristovog zemnoga veka - u blagoslovenim danima završetka izgradnje Hrama na Vračaru. U Božjem Hramu nastavlja služba Svetome Savi do skončanija sveta i veka, sve do drugog prišestvija Hristova.

Foto V. Mitrić

Slava Bogu na svemu i za sve!

Na kraju svečanosti, Bećković je uručio svim prisutnima po jedan primerak knjige sa svojim potpisom i prigodnom posvetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!