SNAGA SNOVA I ŽIVOT PREVARANATA: Od 4. oktobra premijere serija "Kljun" na Novoj S i "Feliks" na Kurir TV

J. BANjANIN

02. 10. 2021. u 10:48

JESENjA televizijska sezona se polako zahuktava, a 4. oktobra očekuju nas čak dve premijere - kriminalistička serija "Kljun" stiže na kanal Nova S, radnim večerima, osim petkom, u 21.30, dok dramediju "Feliks" možemo da pratimo na Kurir TV, radnim danima u 18.30.

СНАГА СНОВА И ЖИВОТ ПРЕВАРАНАТА: Од 4. октобра премијере серија Кљун на Новој С и Феликс на Курир ТВ

"Kljun", Stefan Vukić i Ivana Vuković / Foto V. Gajić

Serija "Kljun" je prva iz Srbije i ovog dela Evrope koja se našla u selekciji prestižnog festivala serija u Kanu, koji se održava od 8. do 13. oktobra, a prethodno će biti viđena na našim malim ekranima. Scenario od deset epizoda potpisuju Matija Dragojević i Ljubica Luković, dok je Srđan Dragojević preuzeo ulogu kreativnog producenta i saradnika na scenariju. Za režiju su bili zaduženi Jelena Gavrilović i Uroš Tomić, a za produkciju "Junajted medija". Osim kriminalnog žanra, "Kljun" donosi i porodičnu dramu, policijski triler i nadrealne, naučnofantastične elemente.

Glavna junakinja je mlada, ambiciozna detektivka Sonja Kljun, koja dobija zadatak da iz Beograda ode u Suboticu i istraži niz sumnjivih samoubistava. Boravak na severu naše zemlje preokrenuće Sonji život, posebno kada njoj i njenoj desetogodišnjoj ćerki počnu da se javljaju zastrašujući snovi koji se povremeno i ostvaruju. Prihvatanjem svog neobičnog dara, Sonja će razotkriti opasnu zaveru koja se krije iza navodnog samoubistva, ali i duboko zakopanu tajnu u vezi sa svojom prošlošću i misterioznom organizacijom.

- U najvećem fokusu su snovi i pitanje da li naši junaci mogu analizom onoga što sanjaju da pomognu sebi, ali i porodici i okolini. Ono što se takođe provlači kao tema je talenat kao dar, ali i teret. Naši junaci pokušavaju da sačuvaju svoj talenat od institucija i osoba koji pokušavaju da ga eksploatišu. Dok na nekom širem nivou tema jeste borba čoveka da bude nezavisan od svih opresivnih figura, pa čak i porodice. Da dodamo još i da je dosta zastupljena tema migracija. Naši likovi i njihovi preci dolaze u nove sredine, pa onda tu dolazi do sukoba, zabluda, ali i poništavanja identiteta. Kroz glavnu junakinju sprovedena je ta neka najšira ideja serije da je život u sopstvenoj istini manje bolan od života u laži - ističu reditelji serije.

Pored Ivane Vuković u ulozi Sonje, imaćemo priliku da posle osam godina pauze gledamo Ljiljanu Blagojević, koja igra vlasnicu pansiona na Paliću, zatim mladog glumca Stefana Vukića u ulozi policijskog inspektora Miće Tota, Mićka Ljubičića kao Dušana, radnika DB-a i staratelja Sonje Kljun. Prvi put na filmu i televiziji pojaviće se i Drena Mršić (10) u ulozi Sonjine ćerke, a pored njih tu su i Filip Đurić, Nataša Šolak, Mirko Vlahović, Ivana V. Jovanović, Ljubiša Miličić.

Mešavina humora i drame očekuje nas u 40 epizoda nove serije "Feliks", koja je ekranizacija istoimenog romana Vladimira Kecmanovića. Dramski naboj priče nadahnuo je scenaristu Kostu Peševskog da delo adaptira u pozorišnu predstavu, koju je režirao Darko Bajić u Zvezdara teatru. Ovo je, inače, prva serija Kurir televizije, a rađena je u produkciji kuće "Fajerflaj". Režiju potpisuju Đorđe Stanimirović i Stefan Malešević, a scenario grupa autora, među kojima su Dejan Stojiljković, Dušan Bulić i Kosta Peševski.

 

Jovan Mijović, Danica Maksimović, Strahinja Blažić i Tihomir Stanić u "Feliksu" / Foto Fajerflaj

- Na ideju da bi od romana "Feliks", koji je, rečeno jezikom filma, dramska priča, mogla da se napravi komična serija došao sam kada sam video kako je urađena dramatizacija za pozorište. Naime, roman u prvom delu ima naglašene komične elemente i osnovnu komičnu situaciju koja može da se razvija zahvaljujući potencijalu koji roman nije iskoristio - objasnio je ranije, za "TV novosti", Kecmanović. - Zanimljiv detalj je da smo davno, kada je roman tek bio izašao iz štampe, Tihomir Stanić i ja planirali predstavu u kojoj je on trebalo da glumi sina, a pokojni Đuza Stojiljković oca. Kako je vreme prošlo, Tika je sazreo da bude otac, a sin više nije samo jedan... Bilo mi je zabavno dok sam gledao kako izgleda novi, drugačiji Feliks, a nadam se da će biti zabavno i publici.

Glavni junak je bivši prevarant Simeon Rakić, zvani Feliks, penzioner, koji je dao oglas za razmenu stana i obilazi nekoliko stanova u drugim gradovima. Od svakog čoveka kojem je najavio posetu traži novac za put. Tako Simeon preživljava iz dana u dan, ali zaboravljeni greh iz prošlosti odrediće njegovu sudbinu. U seriji je radnja romana proširena, pa se u Simeonovom životu, skoro u isto vreme, iznenada pojavljuju dvojica vanbračnih sinova Momir i Dragan, rođena iste godine, jedan iz Crne Gore, a drugi iz Srbije. Dodatnu konfuziju donosi Marina Pejčić, navodna naslednica starih vlasnika Simeonovog toplog doma. Da bi preživeo i zaradio, Feliks izvodi razne prevare, ali savest, koja mu dolazi kao duh pokojnog oca Alimpija, ne dozvoljava mu da bude kriminalac. Jedan od glavnih aduta serije je glumačka ekipa koju predvodi Tihomir Stanić, a igraju i Danica Maksimović, Petar Božović, Strahinja Blažić, Tanja Bošković, Jovan Mijović i Bojan Hlišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri