PONOVO VAJAJU U KIKINDI: “Terra” obnovila saradnju sa crnogorskim Fakultetom likovnih umetnosti

R.Š.

26. 09. 2021. u 17:57

CENTAR za likovnu i primenjenu umetnost “Tera” u Kikindi, posle višegodišnje pauze, obnovio je saradnju sa Fakultetom likovnih umetnosti sa Cetinja.

ПОНОВО ВАЈАЈУ У КИКИНДИ: “Терра” обновила сарадњу са црногорским Факултетом ликовних уметности

Foto: Centar za likovnu i primenjenju umetnost Tera

Time su ponovo stvoreni ulovi da studenati sa ovog fakulteta u ateljeu “Tera”stiču praktična znanja i usvajaju veštine rada sa glinom.

- Šest studenata master studija već je pohađalo radionicu iz tehnike vajanja skulptura u terakoti, koju je vodio mr Slobodan Kojić, akademski vajar, osnivač i direktor centra “Terra” i bivši profesor na Cetinju. Tokom sedmodnevne praktične nastave studentima su preneta iskustva stečena tokom 40 godina integrisanog rada sa glinom. Pored skulptorske prakse, imali su priliku i da se upoznaju sa osnovama ReOrg metoda, internacionalno priznatog inovativnog načina reorganizacije i optimizacije muzejskih depoa, koji se od ove godine implementira i u depou “Tere”. Transfer znanja iz oblasti muzeološke prakse je od izuzetnog značaja za samo upravljanje, dokumentovanje i adekvatno čuvanje umetničkih predmeta što su gosti iz Crne Gore prepoznali kao primer dobre prakse koji bi prilagodili svojim potrebama i realizovali u svojim institucijama – saopšteno je iz “Tere”.

Kikindski centar “Tera” i akademija sa Cetinja saradnju su počeli pre 12 godina i neprekidno je trajala narednih šest. Obnovljena je na inicijativu Ivane Radovanović, doktorke likovnih umetnosti i docenta Fakulteta likovnih umjetnosti i uz podršku dekana mr Marka Markovića.

Atelje “Tera” od ove godine ima status spomenika kulture od značaja za industrijsko nasleđe Srbije.

- Međunarodna institucionalna saradnja sa akademskim institucijama iz regiona potvđuje generalnu ideju “Tere” da se kroz ovakve projekte doprinese bilateralnoj saradnji zemalja na umrežavanju, jačanju interkulturalnog dijaloga i očuvanju kolektivne memorije i kulturnog razumevanja kao ogledala zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – stav je “Tere”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)