FESTIVAL KOJI SE BORI ZA DOBAR FILM: Počeo 14. LIFFE, nagrade Goranu Markoviću i Darku Bajiću (FOTO)

I. MITIĆ

17. 09. 2021. u 17:53

POSLE 14 godina postojanja Leskovački internacionalni festival filmske režije(LIFFE) ima priliku da, osim preseka regionalne kinematografije koji ostaje glavni takmičarski program, publici pruži mogućnost da se približi evropskim i svetskim festivalima i to kroz novu selekciju nazvanu „Divlji film“.

ФЕСТИВАЛ КОЈИ СЕ БОРИ ЗА ДОБАР ФИЛМ: Почео 14. LIFFE, награде Горану Марковићу и Дарку Бајићу (ФОТО)

Foto: I. Mitić

- Ta selekcija nas vodi ka tome da LIFFE postane mesto gde ćemo promovisati mlade talente ili nove pokrete i razmišljanja u umetnosti. Mi želimo da film bude potpuno slobodan i on ima pravo na to. Reditelji treba da razmišljaju o tekovinama svetske kinematografije, ali da, u slobodi i mašti, odlaze i korak dalje stvarajući filmove koji će ponovo privući gledaoce – kazao je reditelj Darko Bajić, dugogodišnji umetnički direktor filmskog festivala u Leskovcu.

Bajić je naglasio da je ovaj festival uspeo da vrati kulturu koja je nestala, takmičenje, kvalitet i mogućnost da reditelji bivše Jugoslavije razmenjuju svoje ideje i da zajedno „porazmisle o tome šta je sve iza njih, a šta je budućnost filma“.

- Mi ovim festivalom i novoustanovljenim umetničkim savetom, koji čine reditelji celog regiona, želimo da osmislimo šta ostavljamo deci Leskovca, a ostavljamo festival koji će se i dalje boriti za slobodu autorstva, izraza, reči, govora - za dobar film. Želimo da Leskovac izraste u centar evropskog i svetskog filma. Ovaj festival ima potencijala za to i to je njegov razvojni put – zaključio je Bajić.

Ovogodišnju šestodnevnu filmsku smotru u gradu na Veternici u četvrtak je otvorio Srđan Dragojević nakon čega je usledila pretpremijera njegovog filma „Nebesa“, koji će od novembra biti u domaćim i bioskopima regiona. Najviše priznanje festivala, nagrada za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu sa imenom proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, uručena je Goranu Markoviću.

- Goran Marković je izuzetan autor koji je na polju jugoslovenske i srpske kinematografije ostavio dubok trag i doprinos sedmoj umetnosti. Učinjena mi je velika čast da mu predam nagradu za životno delo koja nosi ime mog oca Živojina Žike Pavlovića – rekao je Nenad Pavlović koji se takođe bavi režijom.

Marković je istakao da je Žika Pavlović bio njegov uzor - stamen i veliki čovek koga ništa nije moglo da uzdrma čemu je kao student bio svedok.

- Mnogo sam nagrada dobio, ali je ovo svakako jedna od najznačajnijih – zaključio je Goran Marković primajući prestižno priznanje.

Do 21. septembra publika u Leskovcu videće 40 filmova u četiri selekcije. Osim glavnog takmičarskog programa, u kojoj je 12 autora iz celog regiona, za nagradu sa imenom „Radomir Bajo Šaranović“ nadmetaće se studenti režije svih zemalja bivše Jugoslavije, a posebnu selekciju čine i filmovi Gorana Paskaljevića - prošlogodišnjeg dobitnika najviše nagrade festivala.

PRATEĆI PROGRAM

LIFFE je i ove godine bogat pratećim programima. Tu su dva onlajn predavanja Miljana Kreke Kljakovića i Ognjena Sviličića, izložbe, promocije knjiga i novoosnovane Asocijacije filmskih festivala Srbije. Biće održana i tradicionalna Konferencija reditelja regiona. Biografskom izložbom pokojnog Milana D. Špičeka, velikog poznavaoca filma, festival je odao poštu svom višegodišnjem selektoru koga je ove godine zamenio reditelj Bojan Vuletić.

U glavnom takmičarskom programu dodeljuju se tri priznanja za režiju i dve glumačke nagrade o kojima će ove godine odlučivati Goran Marković, Klemen Dvornik, reditelj iz Slovenije, i glumac Marko Janketić. Kako je najavljeno festival će zatvoriti reditelj Stefan Arsenijević koji u Leskovac stiže nakon trijumfa na festivalu u Karlovim Varima sa filmom „Strahinja Banović“ i projekcija filma „Nečista krv – greh predaka“. Festival organizuje Leskovački kulturni centar uz pokroviteljstvo grada domaćina, Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije.

Foto: GU Leskovac

Prijem kod gradonačelnik Leskovca: Darka Bajića iznenadilo priznanje

Proslavljeni srpski reditelj i dugogodišnji direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE) Darko Bajić bio je iznenađen priznanjem koje je za njega pripremio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Bajiću je, na prijemu za učesnike i goste festivala, uručen „Leskovački pobednik“ - nagrada koja se od ove godine prvi put dodeljuje na leskovačkom filmskom festivalu, a u ime lokalne samouprave i to za poseban doprinos njegovoj organizaciji.

Poznatom reditelju je uručena maketa vojnika sa spomenika koji su Leskovčani podigli 1927. godine palima za slobodu u Prvom svetskom ratu i koji je jedan od simbola grada na Veternici.

Bajić je nagradu posvetio svima sa kojima je sarađivao tokom niza godina postojanja filmskog festivala, a posebne reči zahvalnosti uputio je gradonačeniku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna