ZBIRKA KNJIGA I NOVINA GOCE SUŠE OTVARA SE ZA JAVNOST: Više legata stiglo u Udruženje Adligat

V.C.S.

07. 08. 2021. u 16:20

U UDRUŽENjE "Adligat" je u poslednjih nedelju dana stiglo više značajnih legata ili dopune legata, kao i knjige iz biblioteka veoma značajnih ljudi, obavestilo je ovo Udruženje javnost.

ЗБИРКА КЊИГА И НОВИНА ГОЦЕ СУШЕ ОТВАРА СЕ ЗА ЈАВНОСТ: Више легата стигло у Удружење Адлигат

Foto: Adligat

Među njima su  legati novinarke Gordane Suše, izdavača i dizajnera Savete i Slobodana Mašića, predratnog urednika "Politike" Živka Milićevića, ministra kulture dr Milana Rankovića, arhitekte Ivice Mlađenovića i književnika Dragana Lakićevića.

Kćerke nedavno preminule novinarke, Anja i Vana Suša, na preporuku člana Adligata Dejana Mihailovića, poklonile su Udruženju više od hiljadu knjiga iz biblioteke Goce Suše, uključujući stotine posveta, među kojima su i posvete Milovana Đilasa, patrijarha Porfirija i mnogih značajnih novinara. Naročito je značajna zbirka kvalitetne novinarske literature. Zbirka Gordane Suše biće izložena na poseban način u Muzeju knjige i putovanja. Goca Suša se novinarstvom bavila od 1970. Osim u dnevniku ,,Danas", u kome je provela poslednjih pet godina karijere, radila je u Radio i na Televiziji Beograd, Jutelu, VIN produkciji, Našoj Borbi, Oslobođenju, Nezavisnim novinama... Za predsednicu Nezavisnog udruženja novinara Srbije izabrana je 1999. godine, a bila je i članica Saveta REM-a.

- Za Legat Savete i Slobodana Mašića preuzeto je još stotine dokumenata, autorskih knjiga i plakata, kao i izuzetno važna arhiva prvog privatnog izdavača u Jugoslaviji, kuće "Nezavisna izdanja". Mašići su arhitekte, svetski priznati velikani srpskog i jugoslovenskog dizajna, autori vizuelnog identiteta BITEF-a, FEST-a, mnogih drugih kultnih institucija,  filmova i pozorišnih predstava. Ovo je izvanredna dopuna donaciji učinjenoj pre nekoliko godina, kada je čak 27.000 knjiga poklonjeno Adligatu, uključujući važan deo biblioteke ovog bračnog para u kojoj su i stotine knjiga sa posvetama - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Novinar Živko Milićević bio je simbol predratnog srpskog novinarstva, urednik "Politike", u kojeg su Ribnikari sa punim pravom imali najveće poverenje. Pre nekoliko godina, zahvaljujući osnivaču Adligata Milošu Jevtiću, Udruženju je poklonjen značajan deo njegove biblioteke, uključujući značajnu arhivsku građu (rukopise) i njegovu bistu. Živko je bio osnivač podliska "Politika za decu", jedan je od tvoraca srpske i jugoslovenske savremene novinske priče između dva rata, bio je urednik Radio Beograda i subotičke izdavačke kuće "Minerva". Poznato je da je pomogao Stevanu Jakovljeviću oko pisanja "Srpske trilogije". Za sobom je ostavio desetak knjiga, pisao je pesme, pozorišne i književne kritike, putopise itd.

- Sada je knjige poklonila Živkova unuka Jelisaveta Protić, a među stotinak izvanrednih starih izdanja, pažljivo spakovanih u dve kutije, pronašli smo i potpis Stanislava Vinavera, kao i tri knjige koje je Živko doneo posle prelaska preko Albanije - kaže Lazić.

U Udruženju se nalazi i biblioteka književnika dr Milana Rankovića, jednog od trojice prvih magistara i doktora estetike, koji su posle Drugog svetskog rata dobili to zvanje u Beogradu. Ranković je bio univerzitetski profesor i književni kritičar, kao i zamenik ministra kulture Srbije (1973-1976) i ministar kulture (1988-1991). Objavio je više od 40 knjiga, brojne studije, kritike i eseje. Njegovi radovi su prevođeni na ruski, francuski, engleski, italijanski, bugarski, švedski... Donaciju, sa naročito mnogo ruske literature, poklonila je njegova supruga Tanja Ranković.

Arhiva arhitekte Ivice Mlađenovića, spakovana u pedesetak kutija i tridesetak džakova, takođe je stigla kao legat u Adligat. Njegovo kapitalno ostvarenje su „Beogradska trijenala svetske arhitekture" (1985 - 2015), o kojima je Adligatu predat značajan deo dokumentacije, uključujući prepisku sa značajnim arhitektama širom sveta. Trijenale je izlagano u najznačajnijim gradovima na četiri kontinenta, i u doba pre interneta vršilo je veliki uticaj na struku i podizanje ugleda naše zemlje u svetu. Bavio se i futurističkom i ekološkom arhitekturom. Američki biogafski institut svrstao ga je u ediciju Međunarodni imenik vodećih ličnosti (1998), Međunarodni biografski centar u Kembridžu svrstava ga je u prvo svetsko izdanje 2.000 uglednih intelektualaca 21. veka (2002), a uvršten je i u listu Zaslužnih članova Međunarodne zajednice arhitekata (UIA) kao jedan od 185 uglednih arhitekata sveta. Legat je poklonila njegova ćerka Dejana Mlađenović.

LAKIĆEVIĆEVE KNjIGE

KNjIŽEVNIK Dragan Lakićević već više od decenije poklanja knjige Muzeju knjige i putovanja. Sada je poklonio još deset kutija knjiga koje je prikupio prethodnih godina, a tu je i značajan broj knjiga sa posvetama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati