KAD SE GOLI OTOK IGRAO ŽIVOTIMA: Festival "Novi tvrđava teatar" otvara Grosmanovo delo, u režiji Dina Mustafića

V. V. S.

07. 08. 2021. u 12:18

AMBIJENTALNI pozorišni festival "Novi tvrđava teatar", osmi po redu, ove godine biće održan od 3. do 9. septembra, na otvorenoj sceni ispred Vile "Stanković" u Čortanovcima.

КАД СЕ ГОЛИ ОТОК ИГРАО ЖИВОТИМА: Фестивал Нови тврђава театар отвара Гросманово дело, у режији Дина Мустафића

Autor David Grosman / Foto Darko Dozet

Prošlogodišnje pomeranje zbog korone iz uobičajenog letnjeg perioda u rani jesenji, pokazalo se kao znatno pogodnije za festival, pa je to od sada stalni festivalski termin - poručuju organizatori.

Na programu 8. "Novog tvrđava teatra" naći će se šest takmičarskih predstava i jedna studentska, u čast nagrađenih. Festival će početi premijerom predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao", u produkciji festivala. Tekst je zasnovan na istoimenom romanu Davida Grosmana, u dramatizaciji Darka Lukića i režiji Dina Mustafića. Glavna junakinja dela velikog izraelskog pisca je Eva Panić Nahir, jedna od zatočenica na Golom otoku. Pisac u romanu čitaoce vodi ne samo na zloglasno ostrvo, nego i kroz Čakovec, Beograd, Varvarin i druge delove stare Jugoslavije, otkrivajući svetu malo poznatu istoriju naših porostora.

Grosman, dobitnik Bukerove nagrade za roman "Konj ulazi u bar", otvara veliku priču 20. veka, čija glavna junakinja u starosti odlučuje da sa porodicom ponovo poseti neka značajna mesta svog života, pre svega, Goli otok.

Kako podseća ovdašnji izdavač "Arhipelag" Eva Panić Nahir bila je poznata i poštovana u Jugoslaviji. O njoj su izdate monografija i biografija, a Danilo Kiš joj je posvetio televizijsku seriju prikazanu u Srbiji:

- To je bilo prvi put da je široj javnosti otkrivena istina, do tada potiskivana i ućutkivana, o Titovim gulazima. Eva je postala simbol hrabrosti, skoro nadljudske, simbol čovekove moći da se sačuva ljudskost i u najtežim situacijama. Pre više od dvadeset godina Eva mi je prvi put ispričala svoj život. Od tada se često vraćala na to. Duboko prijateljstvo nas je spajalo, nije bilo moguće ne voleti je i ne diviti se njenoj hrabrosti i ljudskosti - kaže David Grosman o nastanku romana "Život se sa mnom mnogo poigrao".

Na festivalskom programu slede predstave "Jugoslavija, moja dežela" (koprodukcija Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor), po romanu Gorana Vojnovića, u dramatizaciji Ivana Velisavljevića, dok režiju potpisuje Marko Misirača. Zatim, novi komad Vladimira Đurđevića "Berači snova", u postavci Božidara Đurovića i izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Iz rumunskog grada Georgeni stiže predstava "Nesrećni" pozorišta "Figura studio", dok je predstava "Pakao" rađena u saradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Osiječkog ljeta kulture, bazirana na delu Dantea Aligijerija i dramatizaciji Nine Skorup, a u postavci Ivana Leo Lema.

Publika će imati priliku da pogleda i dokumentarnu dramu "Ostajem ostati" u samostalnoj istraživačkoj produkciji grupe glumaca na jezicima koji se govore u Vojvodini, u režiji Gabriele Crnković. Na dan zatvaranja, u čast nagrađenih, studenti master studija Fakulteta savremenih umetnosti izvešće predstavu "Narko-baza na selu", po tekstu i u režiji Vide Ognjenović.

ANGAŽOVANI PISAC

PISAC David Grosman (Jerusalim, 1954), jedan je od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca i, izvesno, najvažniji savremeni izraelski autor. Romansijer, pripovedač, esejista i dramski pisac, Grosman je i autor angažovanih tekstova i političke publicistike, najčešće posvećenih bliskoistočnim temama. Dela su mu prevedena na dvadeset pet jezika, a njihov tvorac je dobitnik najprestižnijih međunarodnih nagrada za književnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)