ORIGINALNI RUKOPISI STANISLAVA BINIČKOG: ”Novosti” donose fotografije iz privatne arhive slavnog kompozitora (FOTO)

S. BABOVIĆ

24. 07. 2021. u 13:06

KRUŠEVAC od sutra obeležava godišnjicu rođenja slavnog kompozitora Stanislava Biničkog (1872-1942), kroz organizovanje tradicionalne, Muzičke manifestacije u njegovom rodnom selu "Jasika". ”Novosti” uoči jubileja donose originalne fotografije i notne zapise najpoznatijih kompozicija rodonačelenika srpske opere.

ОРИГИНАЛНИ РУКОПИСИ СТАНИСЛАВА БИНИЧКОГ: ”Новости” доносе фотографије из приватне архиве славног композитора (ФОТО)

Foto: S. Babović

Na stotine požutelih fotografija, dokumenata, partitura i uspone iz života oca i sina Biničkog deo su Legata Stevana i Stanislava Biničkog, a među najvrednijim predmetima je notni zapis koračnice posvećen pukovniku komandantu Milivoju Stojanoviću, koji je predvodio Drugi gvozdeni pešadijski puk na Ceru “Marš na Drinu”. Da je u pitanju original, svedoče i brojne rukom ispisane napomene autora, kao i datum nastanka-26.maj 1915.

Tu su i zapisi pesama od 1887-1893, prve srpske opere „Na uranku“, rukopis „Mijatovke“. Na fotografijama je zabeleženo i buđenje jugoslovenstva po osnivanju Kraljevine SHS, kroz serije koncerata orkestra Kraljeve garde, kojim diriguje Binički lično. Srećna okolnost za kruševački muzej bila je odluka je unuka Biničkog, Milivoja Josifovića da 1999. godine pokloni porodično i muzičko nasleđe kruševačkoj instituciji, iako je kompozitor u ovom kraju živeo samo do treće godine. Kao što je poznato, porodica se potom preselila za Niš, pa u Beograd, Leskovac, Minhen, a Binički je u međuvremenu uspeo da završi dva fakulteta i osnuje Beogradski vojni orkestar, operu, filharmoniju, muzičku školu.

Likovnom kolonijom u rodnoj Jasici, selu gde živi više od 40 slikara i umetnika, sutra počinje Muzička manifestacija “Stanislv Binički” u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, Osnovne škole i KUD -a, koji nosi ime slavnog kompozitora. Slikari će se okupiti u porti Crkve Sv. Prokopije, gde je i kršten Binički i stvarati sve do 27.jula, na Dan rođenja kompozitora. Godišnjica rođenja biće obeležena otvaranjem izložbe radova nastalih tokom kolonije od 19 sati, polaganjem cveća na spomen ploču kompozitora na osnovnoj školi, koja je i bila kasarna i porodična kuća Biničkog, i potom od 20.30 izvođenjem prve srpske opere “Na uranku”.

RODITELjI

OTAC kompozitora, poručnik Stevan Binički, poreklom iz Gospića, bio je graditelj pontonskog mosta preko Zapadne Morave u Jasici kod Kruševca i junak iz srpsko-turskog i srpsko-bugarskog rata. U vreme kada je rođen Stanislav, bio je komandant Treće pontonske čete. Majka Marija rođena je kao baronica fon Rehingen, a u prvom braku bila je udata za kruševačkog lekara Mladena Obradovića. Zbog značaja u istoriji vojevanja kompozitorovog oca, u imenu legata je i njegovo ime.

KOMPOZITORA U JASICI IZ BUNARA SPASIO POBRATIM

POBRATIM Stefan Tufegdžić spasio je iz bunara Stanislava Biničkog upravo u selu Jasika gde je čuveni muzičar napravio prve korake. U Jasici danas i škola nosi kompozitorovo ime, kao i Muški kamerni hor i ulica koja vodi baš do crkve gde se održava Likovna kolonija.I Jasika i Kruševac posvećeni su negovanju nasleđa Stanislava Biničkog:legat sa originalnim predmetima porodice Binički nalazi se u kruševačkom muzeju, a mesta koja su obeležila njegovo najranije detinjstvo još uvek su u Jasici i vredi ih posetiti, kao i celu manifestaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)