NAGRADA "VOJISLAV BRKOVIĆ" DODELJENA RADOMIRU ANDRIĆU: Priznanje pripalo pesniku za zbirku "Memerni lelek"

V.V.S.

22. 07. 2021. u 15:07

KNjIŽEVNA nagrada "Vojislav Brković" za ovu godinu pripala je pesniku Radomiru Andriću za zbirku "Mermerni lelek" - jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Jovan Striković, Duško Novaković, Radenko Bjelanović, Miroslav Brković (donator nagrade) i Vidak M. Maslovarić.

НАГРАДА ВОЈИСЛАВ БРКОВИЋ ДОДЕЉЕНА РАДОМИРУ АНДРИЋУ: Признање припало песнику за збирку Мемерни лелек

Književno društvo Rakovica

U obrazloženju se navodi da je od svih prispelih knjiga na konkursu, "Mermerni lelek" (u izdanju IP "Filip Višnjić) Radomira Andrića ispunila sve zahteve konkursa i skrenula pažnju na tragičnu povezanost zla i zaborava.

"Mermerni lelek" je pesnička knjiga posvetnica žrtvama užasnog zločina koji je učinjen 28. jula 1944. u selu Velika podno Čakora , kada su za samo dva sata pripadnici fašističke formacije u sastavu jedinica "Princ Eugen" i "Skenderbeg" ubili preko šest stotina civila, među kojima više desetina dece i žena. Iz ovog dela dopire okamenjena polifonija uzneta iz detinje nedužnosti, naročito naglašena u onim stihovanim slojevima u kojima autor Radomir Andrić traga za odgovorom šta su potonji dečiji pogledi odneli u večnost" - ističe se u obrazloženju.

Na svečanosti u Udruženju književnika Srbije, 26. jula, o knjizi će govoriti recenzenti Slavica Jovanović i Vidak M. Maslovarić. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri