OPSTANAK ''SINGIDUNUMA'': Obeležavaju se četiri decenije izlagačkog rada čuvene galerije koju je osnovao ULUPUDUS

M. KRALj

21. 07. 2021. u 10:25

OBELEŽAVANjE četiri decenije otkako je ULUPUDUS osnovao "Sungidunum" prošle godine odložila je pandemija korone, ali ih to nije obeshrabrilo.

ОПСТАНАК СИНГИДУНУМА: Обележавају се четири деценије излагачког рада чувене галерије коју је основао УЛУПУДУС

Foto P. Milošević

Ovog vrelog leta, u galeriji u Knez Mihailovoj, koja je postala zaštitni znak Beograda, proslavljaju "40 plus 1" , na upravo tolikoj temperaturi. U tu čast priredili su i istomenu postavku.

- Prva ideja je bila da za 40 godina postojanja pozovemo 40 umetnika, da svaku godinu predstavlja jedan autor, a paralelno smo razmišljali i kako da bude zastupljeno svih osam sekcija ULUPUDUS-a, što je sve zajedno bilo veoma komplikovano za realizaciju - objašnjava Maja Škaljac Stanošević, koja je uz Zoricu Đermanov, kustos galerije (po potrebi njih dve su i sve drugo - prodavci, administrativni radnici, čuvari, čistači...).

- Odlučile smo se, ipak, da tu istoriju "ispričamo" delima autora koji su tu najčešće izlagali i koji su ostali verni galeriji. Bile smo emotivne, zvale ljude koji znače galeriji.

U "Singidunumu" slave, pre svega, što su uprkos svemu preživeli. Za izložbeni prostor (još pre četiri decenije osmišljen tako da se u jednom nivou prodaju radovi primenjenih i likovnih stvaralaca, a da se u drugom predstavljaju njihove samostalne izložbe), u centralnoj beogradskoj pešačkoj zoni, plaćaju punu, ekonomsku kiriju. S druge strane, srednja klasa, na koju su se oslanjali kao na sigurne kupce, posle dugih godina tradicije, gotovo je - nestala...

Foto P. Milošević

- Izboriti se za opstanak bilo je izuzetno teško - nastavlja Maja Škaljac Stanošević, dodajući da su se u "Singidunumu" ustanovila pravila funkcionisanja po sezonama, pa se, pre Nove godine, kupuju nakit, ešarpe, kožne rukavice, male grafike, a leti radovi sa motivima Beograda, koje pazare uglavnom dijaspora i stranci.

- Strahovali smo kako će se stvari odvijati prošle godine, ali nas je prijatno iznenadilo što su se kao kupci pojavili naši ljudi. I to su uzimali skupe slike, za šta postoji i objašnjenje. Lani se nije išlo na letovanja, pa je taj fini intelektualni svet odlučio da sebe obraduje umetničkim delima. To potvrđuje da su nam najverniji i dalje pripadnici nekadašnje srednje klase, koji su danas u šestoj, sedmoj, osmoj deceniji... Verovatno finansijski potpomognuti od dece iz inostranstva.

Kao što su neki umetnici verni ovoj galeriji, tako su i kupci, otkriva sagovornica. Sa mnogima od njih su gotovo u familijarnim odnosima:

- Privrženi su nam, iako danas "jednim klikom" mogu da dođu do umetnika i, direktno i možda jeftinije, kupe neko delo. Nama to puni srce, jer imamo primere kako preko društvenih mreža autorima sugerišu da radove donosu u galeriju, i ovde ih kupuju sa porezom. Taj deo naše publike govori kako oseća dužnost da se potrudi da "Singidunum" opstane. Oni znaju da naša galerija ne dobija finasijsku pomoć, ni od grada, ni od ministarstva, osim sredstava za projekte na konkursima.

Zahvaljujući upravo tim vernim projateljima i njihovoj finansijskoj podršci bilo je moguće održati izložbu i slavlje povodom jubileja, za šta je pomoć stigla i od Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

SVILENE EŠARPE ZA GOSPOĐE

KUPACA novog profila, mladih i obrazovanih "Singidunum" još nema:

- Do njih još nismo doprli u većem broju, nisu stekli naviku da kupuju umetnička dela, ne razumeju šta znači unikat - dodaje sagovornica.

- Mlađe žene i devojke, uglavnom kupuju nakit, a starije gospođe svilene ešarpe. Nekada su se ikone više kupovale, a trenutno su najtraženiji radovi Zorke Stevanović, jedne energične i divne osobe, što verovatno isijava i iz njenih dela.

VELIKI INDIVIDUALCI

PRIMENjENI umetnici su veliki individualci, koji neguju sopstvene rukopise, bez obzira na trendove i mode vremena, ističe naša sagovornica. To može da se vidi i na postavci koju čini 82 rada, među kojima su i dela Velje Vukelića, Jugoslava Vlahovića, Stojana Milanova, Zorana Krulja, Ljiljane Stojanović, Bisere Veletanlić, Stanimira Pavlovića, Marka Vukše, Milanke Berberović, Geroslava Zarića, Silve Vujović, Zorana Pantelića, Marka Lukovića, Vladimira Kovača, Dragoljuba Zamurovića, Dragana Tanasijevića i mnogih drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri