BOŽOVIĆ OTVARA ZEMUNSKU FEŠTU: Večeras u Pozorištu lutaka "Pinokio" počinje 46. Festival monodrame i pantomime

V. STRUGAR

01. 07. 2021. u 10:24

MONODRAMOM Petra Božovića "Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad bidem mlađi" (inspirisanom poznatim naslovima Matije Bećkovića) večeras počinje 46. Festival monodrame i pantomime.

БОЖОВИЋ ОТВАРА ЗЕМУНСКУ ФЕШТУ: Вечерас у Позоришту лутака Пинокио почиње 46. Фестивал монодраме и пантомиме

Foto Promo

Čuvena zemunska fešta i jedan od naših najstarijih festivala, sticajem okolnosti, "preselio se" poslednjih godina na Novi Beograd - u salu nekadašnjeg bioskopa "Jugoslavija", sadašnje Pozorište lutaka "Pinokio".

U naredna tri dana biće izvedeno sedam predstava (od 64 prijavljena ostvarenja) s jednim glumcem, a pantomima će ovog puta biti samo začin: "Čekajući nebo - kad će više?!" spustiće zavesu 4. jula. Time će se održati festivalski kontinuitet, ali se ona, svakako, neće takmičiti sa samom sobom i planirana je van konkurencije. Inače, ima neke simbolike u činjenici da baš glumački bard Petar Božović otvara festival. Ne samo zbog toga što je rođeni Zemunac, već je dramski umetnik kojeg je monodrama proslavila, pa se tako i danas prepričavaju odlomci iz njegovog čuvenog "Čegovića", po tekstu Dragana Uskokovića. Ipak, kako će izgledati festival u još uvek vanrednim zdravstvenim okolnostima?

U dogovoru sa UO i Programskim savetom, odlučio sam se da ne reskiramo već napravimo festival ovdašnjih predstava i jedne iz Republike Srpske - objašnjava selektor Predrag Miletić. - Tu monodramu izvodi Marija Đajić iz Poetskog teatra BiT (Trebinje), koja dolazi sa "Hasanaginicom". Zanimljivo je što je u predstavi pokušala da pokaže u čijem delu je iskazana najveća ljubav glavne junakinje prema Hasan-agi: Milana Ogrizovića, Ljubomira Simovića ili Alekse Šantića. Napravila je paralelu, gradeći monodramu iz tri dela, ali na kraju dolazi do zaključka da je najpoetičnija priča Alekse Šantića...

Uz "Hasanaginicu", još dva naslova ("Čučuk Stana" i "Vojvoda Živojin Mišić") inspirisana su našom istorijom, epikom i tradicijom.

- Željko Hubač je pišući svoju novu dramu "Čučuk Stana", otkrio da o ovoj srpskoj heroini znamo veoma malo. A u vreme u kome je živela bila je veoma poštovana među Srbima i Grcima, govorila pet jezika, bila i ratnik i diplomata. "Čučuk Stanu" izvodi Nataša Petrović iz zaječarskog teatra "Zoran Radmilović", dok Pozorište "Slavija" konkuriše sa "Vojvodom Živojinom Mišićem" (po tekstu Miće Živojinovića i u režiji Velimira Mitrovića) i Boškom Puletićem u liku i šinjelu slavnog vojskovođe. U takmičarskom programu je i "Čaj sa Kublaj kanom" novosadske trupe "Upalimo reflektore". Tekst je napisao Saša Milosavljević, a izvodi Jugoslava Krajnov. Iz Novog Sada dolazi i Nikolina Vujević. Predstaviće se beogradskoj publici autorskim projektom "Nina".

Neuobičajeno, ove godine festival će gotovo u celosti proći u znaku monodrame, dok je pantomima tek dodatak pozorišnoj fešti.

- Takmičarski deo programa zatvoriće "Noćni pisac" čuvenog holandskog vizuelnog i pozorišnog umetnika Jana Fabra, u izvođenju Slobodana Beštića. Ova monodrama nastala je na ličnim dnevnicima svestranog stvaraoca, koji predstavljaju intimnu i provokativnu autobiografiju. Na kraju, nastupaju pantomimičari Marko Stojanović i Dalija Imanić s predstavom "Čekajući nebo - kad će više?!". Interesantno, igrali su je još dok su bili mladi, pre dvadesetak godina, pa je utoliko veći bio izazov da je ponovo izvedu i obnove upravo za naš festival. Ovim nastupom će se održati kontinuitet pantomime na festivalu, jer su zbog pandemije strani izvođači bili sprečeni da dođu. Uostalom, poznato je i da mi imamo malo umetnika koji se bave ovim žanrom.

Marko Stojanović, inače predsednik Svetske organizacije pantomimičara, predstaviće se tokom festivala u još jednom svojstvu: kao autor zanimljive knjige intrigantnog naslova "Komunikator - gladijator".

Festival se održava uz podršku GO Zemun, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

POZORIŠNE ANEGDOTE

DANAS u podne u zemunskoj Staroj carinarnici održaće se promocija knjige Milovana Zdravkovića "Anegdote iz pozorišnog života" (drugo, dopunjeno izdanje), a u 19 časova počinje festival, koji će svečano otvoriti glumica Nela Mihailović, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu.

KOLAJNA I ŽIRI

Na završnici festivala, kao i svake godine, biće dodeljena Zlatna kolajna "Maja Dimitrijević" za najbolju monodramu, a o priznanju će odlučivati tročlani žiri kojem predsedava rediteljka Tanja Mandić Rigonat, a članovi su glumaci Ivan Perković (pobednik Festivala 2019. godine) i Bojan Krivokapić. I publika će imati svoju reč, jer će od njene odluke zavisiti kome pripada Zlatna kolajna "Siniša Dašić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a