FILM "STRAHINJA BANOVIĆ" U KARLOVIM VARIMA: Ostvarenje Stefana Arsenijevića u glavnom takmičarskom programu

V.V.S.

29. 06. 2021. u 15:10

NOVI film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" ( "As Far As I Can Walk") uvršten je u glavni takmičarski program 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima, koji se ove godine održava od 20. do 28. avgusta.

ФИЛМ СТРАХИЊА БАНОВИЋ У КАРЛОВИМ ВАРИМА: Остварење Стефана Арсенијевића у главном такмичарском програму

Monika Husar

Film će se, sa još dvanaest ostvarenja iz celog sveta, takmičiti za prestižnu nagradu "Kristalni globus". Ovo je prvi put u poslednjih pet godina da Srbija ima dugometražni igrani film u glavnom takmičarskom programu festivala A kategorije i "premijerno" posle dve decenije u glavnom programu Karlovih Vari.

Reč je o modernoj adaptaciji čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja", smeštene u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji. Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a