ŽIVOT U ŠUMADIJI U NEOLITU: Arheološka izložba "Stariji i mlađi neolit na tlu centralne Šumadije" u Narodnom muzeju u Kragujevcu

M. Luković

28. 06. 2021. u 09:41

RETKA kolekcija predmeta iz praistorije, kao i "oslikan" život na prostoru Šumadije iz tog perioda čine jedinstvenu postavku priređenu u Narodnom muzeju u Kragujevcu.

ЖИВОТ У ШУМАДИЈИ У НЕОЛИТУ: Археолошка изложба Старији и млађи неолит на тлу централне Шумадије  у Народном музеју у Крагујевцу

Arhiva

Arheološka izložba pod nazivom "Stariji i mlađi neolit na teritoriji centralne Šumadije", autorke Branke Zorbić, višeg kustosa arheologa u Narodnom muzeju u Kragujevcu, rekonstruiše i savremenom čoveku pojašnjava razne segmente života na ovim prostorima od 7. do 4. milenijuma stare ere. U tom periodu na ovom prostoru postojale su dve kulture - Starčevačka i Vinčanska.

- Izložba prati i dočarava svakodnevni život čoveka u tom periodu kada počinje sedelački način života. Govori o načinu stanovanja, predmetima za svakodnevnu upotrebu, odeći, žrtvenicima - objašnjava autorka ove jedinstvene izložbe.

Publika je u prilici da vidi rekonstrukciju dve kuće pronađene na arheološkim nalazištima u Šumadiji. Jedna je ukopana zemunica iz sela Grivac, karakteristična za starčevačku kulturu, a druga je vinčanska kuća iz arheološkog nalazišta u Divostinu. Ona je publici predstavljena u vernim razmerama, sa pokućstvom, načinom gradnje, "slikom" života.

- Cilj izložbe je prezentacija pokretnog arheološkog materijala, arhitekture, duhovnog i socijalnog života. Kako bi se publici što bolje približio život iz tog perioda urađene su i idealne rekonstrukcije odeće, frizura - kaže Branka Zorbić.

Na prostoru u Konaku kneza Mihaila u Narodnom muzeju izloženo je i više stotina originalnih predmeta iz tog perioda, vaze, pokućstvo, kamene alatke za poljoprivredu, zvečka od keramike iz Grivca u obliku kornjače...

DA VIDE I ĐACI

TRAJANjE izložbe nije jasno vremenski ograničeno. Organizatori kažu da je važan cilj da je vide i mladi, posebno učenici ovdašnjih škola, da se upoznaju sa tom epohom. Za posetioce će, najverovatnije, biti otvorena najmanje godinu dana. Ovu značajnu izložbu podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)