NAJBOLJA PREDSTAVA IZ NOVOG PAZARA: Svečanim uručenjem nagrada u Novom Sadu, posle devet dana, spuštena zavesa na 66. Sterijino pozorje

Jovanka Simić

26. 06. 2021. u 22:54

NAJBOLjA predstava 66. Sterijinog pozorja je "Ako dugo gledaš u ponor", Regionalnog pozorišta Novi Pazar, prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića - odlučio je većinom glasova žiri u sastavu: rediteljka Snežana Trišić, glumica Nataša Tapušković, pisac Davor Špišić, scenograf Darko Nedeljković i direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović.

НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА: Свечаним уручењем награда у Новом Саду, после девет дана, спуштена завеса на 66. Стеријино позорје

Pobednici: "Ako dugo gledaš u ponor" / Foto N. Karlić

Novopazarski teatar, koji je osnovan 2003, na svom debiju na Pozorju osvojio je još četiri nagrade: specijalna Sterijina nagrada ze režiju dodeljena je Pakoviću, najboljim glumcem proglašen je Rifat Rifatović, Anđela Marić je najbolja mlada glumica, a najuspešniji autor muzike je Božidar Obradinović.

Objašnjavajući svoju fascinaciju Halilovićevim romanom koji zalazi do krajnjih granica ljudskih sudbina - od porodične kletve, siromaštva porodica invalida, sina narkomana i kćeri koja se bori za častan život, reditelj Zlatko Paković otkrio je da se komad zasniva na istinitim savremenim događajima u Novom Pazaru iz kojeg izvire poruka: ako se rodiš u siromašnoj porodici i ako si pošten, ceo život provešćeš u bedi argatujući samo da bi se prehranio.

Još jedna specifičnost najbolje predstave upravo završenog Pozorja je da su glumci Regionalnog teatra iz Novog Pazara ujedno i dramaturzi. Reč je o Anđeli Marić, Lemani Binjoš, Sandri Miljković, Rifatu Rifatoviću, Dušanu Živaniću, Harisu Šećeroviću i Vahidu Džankoviću.

Sterijanski žiri dodelio je i nagradu za najbolji tekst savremene drame Olgi Dimitrijević za predstavu "Radio Šabac", u izvođenju Šabačkog pozorišta. Nagradu za režiju dobio je Milan Nešković za predstavu "Kus petlić" Narodnog pozorišta Subotica.

Laureati priznanja koje nosi ime čuvenog osnivača srpske drame Jovana Popovića Sterije, a koja se dodeljuje za glumačko ostvarenje su: Minja Peković i Srđan Sekulić za uloge u predstavi "Kus petlić", Rifat Rifatović za ulogu u komadu "Ako dugo gledaš u ponor" i Boris Kučov za ulogu u ostvarenju "Vitezovi lake male", subotičkog pozorišta "Deže Kostolanji".

Sterijinu nagradu za dramatizaciju dobio je Kokan Mladenović za predstavu "Šindlerov lift", prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u izvođenju Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Ovoj predstavi pripala je i nagrada za scenografsko ostvarenje čiji je autor Adisa Vatreš Selimović, dok je za kostim nagrađena Biljana Grgur za predstavu "Kus petlić". Najbolju koreografiju osmislila je Timea Filep za predstavu "Vitezovi lake male", a najbolji scenski govor imao je Saša Latinović ("Kus petlić"). Protagonista ove predstave Miloš Lazić proglašen je najboljim mladim glumcem.

U takmičarskoj konkurenciji bilo je 10 predstava rađenih po domaćem tekstu, tri su igrane u međunarodnom programu "Krugovi", i dve u of-programu "Druga scena". U čast nagrađenih igrana je sinoć predstava "Izgubljeni pejzaži" Bitef dens kompanije.

Selektor ovogodišnjeg festivala dr Milivoje Mlađenović, rekao je juče "Novostima" da se pokazalo da Pozorje ostaje najznačajniji festival u zemlji i regionu. On se posebno osvrnuo na pobedničku predstavu "Ako dugo gledaš u ponor":

- Odluke žirija pokazuju ujedno šta su najvažnija stremljenja u aktuelnom teatru. Pozorje je uvek odgovor na stvarnost. Ta predstava govori o stvarnosti na decentan, promišljen i pozorišno uzbudljiv način - kazao je Mlađenović. - Naravno da se oko nekih predstava razvio dijalog, što je i razumljivo, jer najgori ishod bila bi ravnodušnost.

Mnogo razloga za zadovoljstvo ima i direktor Pozorja dr Miroslav Miki Radonjić, jer uprkos pandemiji on i njegovi saradnici uspeli su da organizuju veliki festival sa 16 predstava. Pozorje je ugostilo više od pet stotina učesnika i gostiju iz Srbije i regiona. Ove brojke bez dileme sugerišu da je ovo najveći pozorišni festival u Evropi, u poslednjih godinu i po dana, kaže Radonjić za naš list:

- Druga, takođe važna stvar je da smo uz saglasnost Kriznog štaba Srbije za borbu protiv pandemije dobili dozvolu da se predstave igraju pred punim gledalištem, što je dobar znak povratka normalnom životu. Bili smo u prilici da slavimo život i pozorište kako dolikuje.

Kada je reč o odlukama žirija i samim predstavama, o tome će, dodaje Radonjić, biti mnogo razgovora narednih dana. Zbog toga je Sterijino pozorje jedinstveno, jer je ovo festival koji je uvek izazivao polemike. To govori i o značaju ove manifestacije, koji je imala pre 60 godina, koji ima danas i koji će imati i ubuduće.

- Naravno, bilo bi mi drago da se te polemike vode u okviru kulturnog dijaloga, da svi zajedno racionalno razmatramo stvari i da se, koliko je to moguće, lišimo ostrašćenosti - poručuje čelni čovek Pozorja.

BAJAGI "STRUNE OD SVETLA"

PROGLAŠENjU laureata Sterijinih nagrada u foajeu Srpskog narodnog pozorišta prethodila je svečanost koja je pobudila veliko interesovanje publike - Momčilu Bajagiću Bajagi uručena je nagrada "Strune od svetla" iz fondacije Saše Radonjića, za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

- U obrazloženju žirija u sastavu: Bogomir Mijatović (predsednik), dr Miroslav Radonjić i Saša Radonjić, između ostalog, kaže se: "...Momčilo Bajagić je, uprkos lakoće kojom pleni slušaoce, veoma strog prema samom sebi, čvrst i pesnički determinisan čak i kad poseže za poetskim dosetkama i humornim diskursom. U svojim najubedljivijim ostvarenjima, njegove pesme, bez ikakve dileme, mogu da ponesu atribut antologijskih, van bilo kakvog rokenrol konteksta.

Ne skrivajući oduševljenje nesvakidašnjim priznanjem, Bajaga je priredio dvadesetominutnu mini-svirku, a potom se zaputio na Palić gde je sinoć imao zakazan koncert.

GLASOVI PUBLIKE

PUBLIKA Pozorja, gotovo po pravilu ima drugačiji ukus od žirija. Gledaocima se najviše dopala predstava "Kao da kraj nije sasvim blizu" Maje Pelević (režija Nikola Zavišić, Bitef teatar Beograd). Ovom ostvarenju publika je dala prosečnu ocenu 4,63. Neznatno nižu ocenu dobio je "Kus petlić" (4,62), zatim "Derviš i smrt" (4,59), "Ako dugo gledaš u ponor" (4,57), "Šindlerov lift" (4,46), "Gospođa ministarka (3,39), "Radio Šabac (4,30), "Velika depresija" (4,07), "Hotel Zagorje" (3,93)...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024