"MINISTARKA" OTVARA STERIJANSKI PRAZNIK: Pozorje u 66. izdanju počinje večeras u Novom Sadu POD sloganom "Zlu vremenu, uprkos"

J. SIMIĆ

18. 06. 2021. u 10:32

POD sloganom "Zlu vremenu, uprkos", jer srpsko pozorište postoji i deluje "ustuk svakoj zlosti" kao u besmrtnoj pesmi Laze Kostića, Sterijino pozorje u svom 66. izdanju započeće večeras u Srpskom narodnom pozorištu i trajaće do 26. juna.

МИНИСТАРКА ОТВАРА СТЕРИЈАНСКИ ПРАЗНИК: Позорје у 66. издању почиње вечерас у Новом Саду ПОД слоганом Злу времену, упркос

"Gospođa ministarka" / Foto HNK "Ivana pl. Zajca"

Na sceni koja nosi ime osnivača ovog najstarijeg profesionalnog teatra u Srba, Jovana Đorđevića, u 20 sati, najznačajniji pozorišni festival u regionu svojom besedom otvoriće glumac Svetozar Cvetković, trostruki dobitnik Sterijine nagrade. Potom će na scenu stupiti glumci čuvenog komada "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, u rediteljskoj postavci Tatjane Mandić Rigonat, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke (Hrvatska).

Uz "Ministarku" verna sterijanska publika imaće priliku da u konkurenciji za Sterijine nagrade pogleda još devet predstava po izboru dr Milivoja Mlađenovića, novog selektora, teatrologa i dramaturga. On je u selekciju uvrstio predstave, rađene prema domaćoj drami iz - Gračanice, Banjaluke, Sarajeva,Rijeke, Beograda, Subotice, Novog Pazara, Šapca, Niša i Novog Sada.

- Tačno je da je pandemija oslabila i imunitet pozorišnog organizma, ali srpsko pozorište je, hvala na pitanju, zdravo. Produkcija je bila opreznija, repertoari su pažljivije građeni te su premijere u minuloj godini bile proređene ali brižljivo odabrane - ocenjuje selektor prošlogodišnji zbirni učinak srpskih pozorišta.

Za prestižno Sterijino priznanje na pozornici će se nadmetati i već uveliko poznata predstava "Deobe", prema romanu Dobrice Ćosića, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i u režiji Juga Radivojevića, a biće izvedena kao koprodukcija tri kuće - SNP, Narodno pozorište Niš i NP Priština sa sedištem u Gračanici. Na programu je sutra od 21 sat.

Autorski projekat Andraša Urbana "Vitezovi Lake male"(utorak, 22. jun u 19 sati) stiže u produkciji njegovog pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, dok će drugi subotički teatar Narodno pozorište gostovati sa novim projektom "Kus petlić" Aleksandra Ace Popovića, u režiji Milana Neškovića (19 jun, 19 sati).

Adaptacije romana će biti predstavljene kroz još četiri predstave: "Derviš i smrt" Meše Selimovića, u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog, Narodnog pozorišta iz Banjaluke.

Takođe, u nedelju, 20. juna u 21 sat, na programu Pozorja je "Tiho teče Misisipi" po romanu Vladimira Tabaševića, u dramatizaciji Ivice Buljana i samog autora (Beogradsko dramsko pozorište), a u petak, 25. juna u 20 sati "Šindlerov lift" Darka Cvijetića, prema dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo).

U nedelju, 20. juna igraće glumci predstave "Ako dugo gledaš u ponor", pozorišne poeme po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište i KC iz Novog Pazara). Glavni takmičarski program sadrži i dramu "Radio Šabac" Olge Dimitrijević, Šabačkog pozorišta, kao i komad "Velika depresija" Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića, koja se igra 24. juna u 21 sat.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Snežana Trišić, rediteljka i predsednica, Nataša Tapušković, glumica, Darko Nedeljković, scenograf, Mihajlo Nestorović, glumac i Davor Špišić, dramski pisac. Na zatvaranju Festivala u čast nagrađenih, biće izvedena predstava Bitef teatra "Izgubljeni pejzaži" u režiji i koreografiji Dunje Jocić.

SELEKCIJA "KRUGOVI"

U MEĐUNARODNOJ selekciji "Krugovi" ove godine će biti tri predstave: "Hotel Zagorje" - autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić, prema romanu Ivane Bodrožić (Gradsko dramsko kazalište "Gavela" Zagreb), "Dječak koji je govorio Bogu" Damira Mađarića, reditelja Samo M. Streleca (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) i "Kreketanje" Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla). Treća selekcija "Druga scena" će predstaviti "of-program" sa dva naslova - "Poetika gledanja" prema konceptu i režiji Andraša Urbana ("Deže Kostolanji", Subotica) i "Kao da kraj nije sasvim blizu" Nikole Zavišića (Bitef teatar).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!