ODRŽANA KOMEMORACIJA BOŽIDARU BOTI NIKOLIĆU: Kolege, prijatelji i porodica oprostili se od čuvenog reditelja (VIDEO)

Novosti online

25. 06. 2021. u 14:09

KOMEMORACIJA povodom smrti čuvenog direktora fotografije i reditelja Božidara Bote Nikolića održana je danas Jugoslovenskoj kinoteci.

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА БОЖИДАРУ БОТИ НИКОЛИЋУ: Колеге, пријатељи и породица опростили се од чувеног редитеља (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

O životu i radu autora čiji se filmovi ubrajaju među klasike srpske i jugoslovenske kinematografije govorili su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, reditelj Lordan Zafranović, glumica Branka Petrić i direktor fotografije Miloš Kodemo. Na početku umesto minuta ćutanja čuo se aplauz.

Lordan je upoznao dragog kolegu u Zagrebu.

- Boža nije bilo samo snimatelj. Ponašao se kao da je njegov film. Svađao se da bi dobio maksimum od "Pada Italije". Hvala mu ime mog brata i cele familije" - rekao je Zafranović.

 

Rade Šerbedžija se obratio video porukom, a pravio je skampe koji je njegov prijatelj obožavao

- Voleo je život i film - poručio je glumac.

Jugoslav Pantelić pročitao je pismo Branke Petrić, a govorio je i Miloš Komedo, koga je Nikolić otkrio kao dete i dao mu ulogu u svom filmu.

Komemoraciji su prisustvovali, pored porodice, Mirjana Karanović, Dejan Karaklajić, Rada Đuričin, Bogoljub Karić i Miroslav Mišković.

Njegova smrt najviše je pogodila njegovu ćerku pevačicu Jovanu Nikolić Mišković, koja se pojavila u pratnji supruga Marka Miškovića

Božidar Bota Nikolić preminuo je 13. maja u 80. godini. Rođen u Nikšiću 1942. godine, Nikolić je u dugoj i plodnoj karijeri snimio je više od 50 filmova. Za snimateljski rad dobio je dve Zlatne arene na festivalu u Puli - za “Beštije” (1978) Živka Nikolića i “Život je lep” (1985) Bore Draškovića. Zlatnu arenu osvojio je, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, i za režiju “Balkanskog špijuna” (1984). Kao direktor fotografije zaslužan je i za uspeh filmova “Pad Italije” Lordana Zafranovića, “Dečko koji obećava” Miše Radivojevića, “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana, “Petrijin venac” Srđana Karanovića... Režirao je filmove “Tamna strana sunca”, “Balkanska braća”, “U ime oca i sina”, “Jednog lepog dana”... Nikolić je 2017. godine dobio nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji. Na 45. Filmskom festivalu u Sopotu (Sofest) 2016. godine nagrađen je statuetom “Sloboda” za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)