MUTNI POSLOVI, ZABRANJENE LJUBAVI I 7G MREŽA: "TV Novosti" u Šimanovcima na snimanju serije "Složna braća - THE NEKST ĐENERATION" (FOTO)

JELENA BANjANIN

27. 06. 2021. u 15:46

NAKON dugog, krvavog i iscrpljujućeg rata na prostorima bivše Jugoslavije, došlo je do pravedne i konačne podele zemlje između tri etničke zajednice koje su u prošlosti živele mučno, nepravedno, paćenički - pod istim krovom.

МУТНИ ПОСЛОВИ, ЗАБРАЊЕНЕ ЉУБАВИ И 7Г МРЕЖА: ТВ Новости у Шимановцима на снимању серије Сложна браћа  - THE NEKST ĐENERATION (ФОТО)

Foto V. Danilov

Ogromna i blagorodna zemlja nekadašnje SR BiH, dogovorom sve tri zaraćene strane, definitivno je podeljena na tri dela, ali ostalo je 0,0675 odsto teritorije oko koje Srbi, Hrvati i muslimani nisu našli zajednički jezik i kompromis. Na tom parčetu ničije zemlje, pod kontrolom Ujedinjenih nacija, nalazi se ugostiteljski objekat braće Halimić.

U toj kafani "Složna braća", svi su pošteni globalno, a da se dobro dobrim vraća je tako normalno. Sve dok eksplozija bombe ne spusti zavesu od crnog dima. Prvobitna verzija ove duhovite, ali i realne, kultne priče nastala je davne 1995. iz pera Dr Neleta Karajlića, koji je uz Olega Novkovića i Nikolu Pejakovića potpisao i režiju serije "Složna braća".

Četvrt veka kasnije, u hotelu "Evropa" u Šimanovcima, Nele, odnosno Nenad Janković, snima nastavak pod nazivom "Složna braća - The Nekst Đeneration". Scenario od 12 epizoda potpisuje sa sinom Srđanom Jankovićem, režija je poverena Miloradu Milinkoviću, a produkcija kućama ETM i "Telekom Srbija". Na Superstar TV ćemo od jeseni pratiti naslednike starih likova, takođe predstavnike tri naroda, koji će sklapati dogovore i poslovne malverzacije u mirnodopskim uslovima.

Ekipa "TV novosti" posetila je set i ušla u čuvenu kafanu u kojoj će se možda ponovo naručivati "deset upola s lukom", nuditi "sogan dolma, sir i kolači, uštipci i sve ispod sača", čuti pitanje "Jel' Frankova?" i kovati planovi među naizgled nespojivom braćom.

- Mislim da se situacija nije u biti promenila, ali je na određeni način čistija. Trenutak kada smo ušli u vihor rata bio je prilično nedefinisan, posebno za nas koji smo rođeni i živeli u jednom periodu koji nije bio pripremljen ni za kapitalizam, ni za parlamentarnu demokratiju, a ni za međunacionalne razmirice. Sad već ne postoji takva generacija, sada već svi, manje-više, znaju svoje uloge. Čini mi se kad čovek pogleda, izdvojen iz trenutka, da se istorija vratila na ono mesto na kojem je bila pre nego što je došla ona ideologija i ona muzika uz koju smo mi odrastali. Šta će biti dalje, ne znam, ali ima jedna replika u ovoj našoj seriji, u trenutku kada se svađaju ko će nešto da nađe i uradi, jedan od junaka kaže: "Kemice dragi, pa zar ne vidiš da je celi svet postao kao Bosna". Cela planeta se pretvorila u kafanu "Složna braća". Nismo se mi ni po organima, ni po psihologiji promenili od doba Šekspira. Ako pročitate da u nekom Šekspirovom delu postoji mržnja, računajte da to postoji i danas. Tehnologija je sada samo omogućila da svako može iz sebe da izbaci tu vrstu emocija, ali na nama je da ih kanališemo - kaže u svom maniru Nele Karajlić.

SVE JE ISTO, SAMO NEMA RATA

Studio verodostojno oživljava kafanu žutih zidova zaprljanih duvanskim dimom stalnih gostiju. Prostor popunjava nekoliko stolova sa upečatljivim kariranim stolnjacima na kojima se nalazi poneka flaša i čaša viška. Tu su i sitnim, filigranskim radom ukrašene tacna, džezva i fildžani. Zidove krase fotografije modernih političara, kao što su generalni sekretari Ujedinjenih nacija Butros Butros-Gali, Kofi Anan, Ban Ki-Mun i sadašnji Antonio Guteres, kao i važnih ličnosti 21. veka, poput Novaka Đokovića, ali i portret nekadašnjeg vlasnika kafane Fikreta Fike Halimića (Vladimir Savčić Čobi). Njegov sin, Kemal, koga tumači Marko Gvero, sada je gazda kafane. Kemica ima svoju kancelariju, kožnu fotelju i uspomene sa putovanja od Egipta do Tadž Mahala.

- Takve finese služe tome da gledaocima bude zanimljivo svaki put kad budu gledali seriju. I Nele i ja i svi se trudimo da ne pravimo seriju koja će biti jednom pogledana, već je ideja da se u njoj uživa godinama. Neko će nešto od pomenutog "provaliti" odmah, a neko kasnije. Serija će biti veoma duhovita, što garantuju autori. Likovi su potomci pređašnjih junaka, ali zanimljivo je da se u međusobnim odnosima ništa nije promenilo, osim što, hvala bogu, nema rata. Ta vrsta humora iz "Složne braće" ostaće i danas, i svako će se trudi svakog da prevari, što je bila suština i prve sezone. Sada snimamo scenu dženaze, odnosno muslimanskog pokopa. Kemica se pravi mrtav, a ostali traže nekakav telefon, pa je zato mnogo ljudi danas. Biće milion anegdota jer nam je na snimanju odlično. Lepi su uslovi, pa glumci imaju vremena da se provedu u pauzama snimanja uz gitaru i pesmu - otkriva za "TV novosti" reditelj Milorad Milinković, koji je sa Neletom radio spotove "Zabranjenog pušenja" i emisiju "Nadrealna televizija".

Kroz seriju se provlači jedna glavna tema, a svaka epizoda ima zasebnu priču o virusima, vakcinama, kladionicama, fudbalu...

- Biće svega u seriji: ljudi, životinja, veštačke inteligencije, sporta, Pesme Evrovizije... Imamo tri strane, tri ratna naroda, tri puške iz kojih konstantno pucaju jedni na druge, ali ipak pokušavaju da zajedno sklope poslove. Međutim, njihovi međusobni odnosi ponekad budu jači od pokušaja da se dođe do novca. Videćete da li će ih taj interes spojiti do kraja sezone. Nit koja se razrešava tokom serije tiče se razvoja tehnologije, koja ima ogroman uticaj, što donekle ima veze sa 7G mrežom. Svaka epizoda ima svoju temu, pa su Ljubiša Tumbaković, Dule Savić i velika zvezda Borusije Dortmund, Miki Stević, deo epizode o fudbalu. Ostali gosti se pojavljuju u epizodama iz njihove branše i možete da očekujete Zorana Cvijanovića u liku Slovenca, Neleta Karajlića, Darka Ostojića u liku Nane, pevačicu Teodoru Sparavalo, voditeljku Draganu Kosjerinu, čak se i ja pojavljujem, kao i moj pas Vića, a imamo i papagaja Žaku - objašnjava za naš list scenarista Srđan Janković.

- Vikica je iz zapadne Hercegovine, tačnije iz Mostara. Ona je žena biznisa kojoj je posao, odnosno lični interes, na prvom mestu i time se vodi celog života. Vikica prodaje sve, od fudbalera do deterdženata, šta joj padne pod ruku. Njena najveća transakcija je svaki novi posao. Svaki put sa istim žarom ulazi u njega kao da nije bilo neuspeha pre toga. Naši junaci u svakoj epizodi imaju nove poslove i kombinacije od kojih pokušavaju da žive, ali i da komuniciraju međusobno jer posao je interes koji ih spaja - kaže nam Nataša Ninković.

GILE ŠAMPION

Beograđanina Gileta tumači Andrija Kuzmanović, a njegovog kompanjona iz Republike Srpske, po imenu Brđanin, dočarava Radoslav Rale Milenković.

- Njima dvojici je šef dao koordinate, tako su došli ovde u kafanu i tu kreće šou. Brđanin je stariji od mene, ali ga zovem sine, po beogradskom slengu. Nas dvojica šurujemo i sa Hrvatima, odnosno likovima Nataše Ninković i Ljube Savanovića, i muslimanima, to jest junacima koje tumače Marko Gvero, Milan Kovačević i Amar Ćorović. Velika mi je čast da igram u nečemu što sam mnogo voleo kao klinac. Bez obzira što sam bio mali, shvatao sam taj humor. Gile se bavi svim i svačim, šta god je kome potrebno. Eksport, inport, papiri, dokumenta, kola... Ima ilegalno-legalni biznis, ako mogu tako da ga nazovem, i kod njega sve dolazi u obzir, jer šta ima dobru tržišnu vrednost - naći će i kupca. Rekao sam Neletu Karajliću da se nadam da sam "Gile šampion, izraziti favorit", na šta je uzvratio sa "da, da, da, to je to". Kod njega su šega i komika uvek u prvom planu, pa ne znam da li se šalio ili sam zaista taj Gile. I Gile i ja navijamo za Partizan, a on je u liftu ispisao grafit PFC sa potpisom Gile zvani Šampion, pa neka bude da je taj - priča za naš list Andrija Kuzmanović.

Jedan od najmlađih likova je Kemicin sin, Mirsad Mili Halimić, kog igra Amar Ćorović i koji kaže da je Maja Čampar ipak najmlađa u glumačkoj ekipi.

- Maja igra Radicu, Srpkinju iz Han Pijeska, inače konobaricu, koja se skoro uvek nalazi za staromodnim šankom. Mili je najpošteniji i najpristojniji u kafani i, uz Radicu, jedno od retkih svetala u mraku ove gostionice. Radica je Milijeva devojka, a njihova veza, kao muslimana i Srpkinje, ne nailazi baš na oduševljenje ostalih - kaže Ćorović za "TV novosti".

Replike iz "Složne braće", koje dočaravaju odnos tri naroda na teritoriji nekadašnje jugoslovenske republike, i danas pamtimo. A ekipa nastavka obećava da će i ovog puta biti jednako duhovite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a