DEJO, VLADE, DULE I HASE U PESMAMA OD KLASE: Brojni sportski asovi su opevani u popularnim numerama

M. Ćunković

19. 01. 2021. u 13:21

DECENIJAMA unazad, popularnost mnogobrojnih ovdašnjih sportista koji su pronosili slavu naše zemlje odslikavala se na razne načine, pa i po pesmama koje su im posvetili razni izvođači, uglavnom zabavne muzike.

ДЕЈО, ВЛАДЕ, ДУЛЕ И ХАСЕ У ПЕСМАМА ОД КЛАСЕ: Бројни спортски асови су опевани у популарним нумерама

Foto ATA Images

Tako su svoje mesto u pesmama našli fudbalski asovi Dragoslav Šekularac, Dušan Savić, Dejan Savićević, Vladimir Petrović Pižon, Asim Ferhatović Hase, košarkaške legende Vlade Divac i Dejan Bodiroga, teniserka Monika Seleš...

Dejan Savićević, Foto N. Praušić

 

Prljavi Inspektor Blaža sa svojim "Kljunovima" je mnogima prva asocijacija vezano za sportske pesme na ovim prostorima. Na njihovom prvom albumu "Plagijati i obrade" snimljen je čuveni hit "Dule Savić", a drugi album je čak nazvan po pesmi "Seks, droga i Bodiroga". I dan-danas čuven je slogan "Mi imamo svoga boga, ime mu je Bodiroga".

Poznati šoumen je na trećem izdanju opevao i slavnu rusku teniserku Anu Kurnjikovu.

Inspektor Blaža, Foto ATA Images

Prethodno je, u temi Allez YU, nabrajajući fudbalske reprezentativce, poželeo sreću Jugoslaviji na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Ova numera je kasnije, uz druge sportske junake, doživela još dve verzije.

KOBI BRAJANT SVETSKI REKORDER

TRAGIČNO nastradali košarkaški as Kobi Brajant je svetski rekorder među sportistima po broju pesama u kojima se pominje. Njih je, verovali ili ne, čak 1.147. Na drugom mestu je fudbalski čarobnjak Lionel Mesi sa 553 pesme, a jednu od njih, zanimljivo, izvodi "Hladno pivo". Treći na listi je, po mnogima, najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan (439), a do desetog mesta se nižu Majk Tajson (407), Kristijano Ronaldo (280), Dijego Armando Maradona (270), Džordž Best (269), Muhamed Ali (236), Nejmar (230) i Tajger Vuds (221).

Foto AP

Dušan Savić, Foto N. Skendrija

U takođe čuvenom "Disko miksu" Blaža peva "Sad si uz'o trofej, Paspalje", a u drugom nastavku "Duleta Savića" pominje i Moniku Seleš i njeno čuveno stenjanje. Malu Mo je opevao i Đorđe Balašević, što i nije čudo. Još kao devojčica, bila je ljubimica porodice "panonskog mornara" koji je, kraj svoje kuće, napravio teniski teren gde je ona mogla da trenira do mile volje.

Pored Duleta Savića, dve verzije, bržu ("Vlade Divac") i sporiju ("Vlade Divac superstar") ima i oda slavnom centru, kog je opevala grupa "Deca loših muzičara". Drugi deo je, ne tako davno, dobila i pesma "Zabranjenog pušenja" - "Nedelja kad je otiš'o Hase". Poznato je, doduše, da je, u velikom hitu iz 1985, rasni golgeter Asim Ferhatović upotrebljen kao metafora, a da je, zapravo, reč o Josipu Brozu Titu.

SVETI MARADONA

"BOŽJA ruka", kako su zvali pokojnog argentinskog mađioničara sa fudbalskom loptom Dijega Armanda Maradonu, za života je opevan u mnogo pesama, a među najpoznatijima su Santa Maradona ("Sveti Maradona") i La vida tombola ("Život kao tombola"), iza kojih stoji Manu Čao.

Foto AP

Prvu je Manu snimio još 1994. sa tadašnjom grupom "Mano negra" na albumu Casa Babylon, a druga je sa njegovog četvrtog solo albuma La radiolina iz 2007. Pesma "Život kao tombola" čuje se i u filmu "Maradona" Emira Kusturice iz 2008, baš kao i numera La mano de dios ("Božja ruka") iz 2000. argentinske muzičke zvezde Rodriga. Bio je to Rodrigov poslednji veliki hit, pre nego što je poginuo 24. juna 2000. zakucavši se kolima u stub. U Kustinom filmu, tu stvar peva lično Maradona.

Nele Karajlić, Foto ATA Images

Jednu od najpopularnijih naših pesama o sportistima, duhovitu "Dejo" o Dejanu Savićeviću, snimili su "Kuguarsi". Grupa glumaca, sa Draganom Jovanovićem na čelu, sjajno je obradila tradicionalnu jamajkansku pesmu Day-O (The banana boat song) koju je proslavio Hari Belafonte. U pesmama su završili i stariji Zvezdini majstori - Dragoslav Šekularac (4M - "Šeki tvist") i Miloš Šestić (grupa 16x8x23), a folkerka Mašinka Lukić je davnih dana opevala Dragana Džajića ("Džajo, Džajka"). Poput Šekija i Džaje, i četvrta Zvezdina zvezda Vladimir Petrović dobila je svoju muzičku posvetu - kolo "Pižonov dribling" Radoja Mitrovića Barajevca. Oduševljenje je, pre nekoliko godina, izazvala šaljiva pesma "Huntelar" grupe "Neki paori", gde su, na melodiju hita Novice Zdravkovića "Splavovi", veštom igrom reči nabacana imena raznih fudbalera.

Dejan Bodiroga, Foto A. Stevanović

Već duže vreme, nema nikakve dileme da je najbolji srpski sportista ikada Novak Đoković.

Foto Diskos

 

Interesantno je, međutim, da, iako je o Noletu ispevano nekoliko pesama, još nije snimljena nijedna koja je postala hit. Možda se ponovo čeka Blaža...

Vladimir Petrović Pižon, Foto ATA Images

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili