ŠTA se može sa sigurnošću reći o stvarnom toku i ishodu Kosovske bitke, na osnovu šačice neoborivih činjenica koje se sad jedva naziru ispod debelih naslaga kasnijih narodnih legendi, hagiografskih preterivanja u kultno usmerenim spisima i srpskih i otomanskih hroničara, kao i u romanesknim fabulisanjima mnogih stranaca koji su time nadoknađivali oskudno znanje i o tome gde je ta bitka vođena, a i ko su, osim turskog sultana Murata, sa obe zaraćene strane bili njeni glavni učesnici?

GVuk

23.06.2021. 08:27

Da ste se potrudili i malo po turskim arhivama potražili , videli bi da ste izneli dosta netačnosti. Sami turci bolje opisuju tu bitku i čak su to u jednoj prilici izneli , čudeći se zašto naši istoričari i prevodioci sa osmanskog turskog ne dođu u njihove arhive. I dalje narodno rekla kazala. Koji su vaši izvori, svedočenje i sl.? Kao i sve i ovo radimo otprilike. Bolje i da ne pišemo o tome nego da se zamlaćujemo prepričavanjem mitova.

Vaki V

26.06.2021. 23:18

@GVuk - Ubedljivo najbolji i najveći pisac srpskih istorijskih romana.Činjenice, arhive godine istraživanja za svaki od njih.Trebalo bi ih uvrstiti u lektiru.Na žalost,srpsku istoriju pišu nesrbi i protiv ovakvih romana buniće se uvek nesrbi...