PROSLAVA 70 GODINA FRANCUSKOG INSTITUTA - Posetioce očekuju umetnički nastupi, ples, kulinarska i vinska iznenađenja

M. Mirković

21. 06. 2021. u 09:22

FRANCUSKI institut u Srbiji obeležava sedam decenija delovanja u našoj zemlji, bogatim programom koji će se danas od 14 časova odvijati u Knez Mihailovoj ulici, pred zdanjem koje je tokom proteklih godina donelo mnogo radosti ljubiteljima kulture frankofonih zemalja.

ПРОСЛАВА 70 ГОДИНА ФРАНЦУСКОГ ИНСТИТУТА - Посетиоце очекују уметнички наступи, плес, кулинарска и винска изненађења

Foto: Adolfo Izkierdo Mesa

Proslava se otvara u prisustvu Maje Gojković, potpredsednice Vlade i ministarke kulture Srbije, Žan-Luja Falkonija, ambasadora Francuske u Srbiji, Manuela Buara, direktora Francuskog instituta u Srbiji, umetnika i studenata koji će svedočiti o svom odnosu sa Francuskom i Francuskim institutom u Srbiji.

- Želimo da danas sa svima u Srbiji podelimo trenutak radosti i veselja. Ispred naše zgrade u Beogradu, naši saradnici, umetnici, prikazaće uživo deo svog stvaralaštva. Nakon teškog perioda pandemije, želimo da pokažemo snagu naše energije, našu sposobnost i želju da okupimo ljude i podelimo zadovoljstvo stvaranja i osmišljavanja - rekao je ovim povodom Buar.

Umetnički nastupi, kulinarska i vinska iznenađenja očekuju posetioce i slučajne prolaznike do 18.30, dok će istovremeno u samom Francuskom institutu biti organizovani besplatni testovi nivoa francuskog jezika, dobijaće se informacije o kursevima i studiranju u Francuskoj.

Di-džej Gringo će puštati savremenu francusku muziku, dok će umetnice TKV i Kaldea demonstrirati street art, grafički kolektiv "Matrijaršija" štampati i prodavati majice "70 godina", a grupe (Balkan Fury et Stanica-Contemporary Dance Station) izvoditi savremeni i hip-hop ples.

Manifestaciju od 18 časova zatvara nastup grupe Sine Qua Non Art, u izlozima Francuskog instituta u Srbiji.

- Odlučili smo da istaknemo naša partnerstva sa nezavisnom kulturnom scenom koja vri u Srbiji i koja mora da ima svoje mesto u programima srpskih kulturnih institucija. Ovo je svečana prilika da se obeleži dugovečnost francusko-srpskih odnosa, ali kroz jedan prevashodno savremeni pristup koji odražava našu posvećenost aktuelnim stremljenjima i inovacijama. Pozvali smo nekoliko predstavnika slobodne scene i urbanih kultura, street art umetnike, hip-hop plesače, umetnike koji se bave grafičkim dizajnom, stripom, ili savremenim plesom, čiji nastupi odražavaju saradnju između srpskih i francuskih umetnika - navodi Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta.

RAZGRANATA MREŽA

FRANCUSKI institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 instituta i njegova misija je da održava stare i gradi nove puteve svestrane saradnje između Francuske i Srbije. Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, institut danas ima svoja sedišta i u Nišu i Novom Sadu. Ostvaruje projekte iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja, a takođe je posvećen mladima i njihovoj mobilnosti, kulturnim i društvenim inovacijama, organizovanju debata o mnogim značajnim savremenim temama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!