MODERNA ANA KARENJINA: Prva ruska originalna serija stiže na "Netfliks"

Jl. B.

20. 06. 2021. u 10:47

STRIMING platforma "Netfliks" najavila je prvu rusku originalnu dramsku seriju radnog naziva "Ana K", koja će na raskošan i savremen način prepričati klasični roman Lava Tolstoja "Ana Karenjina".

МОДЕРНА АНА КАРЕЊИНА: Прва руска оригинална серија стиже на Нетфликс

Svetlana Hodčenkova / Foto Netfliks

Glavna uloga moderne tragične Tolstojeve heroine pripala je Svetlani Hodčenkovoj, poznatoj po filmu "Dečko dama kralj špijun". U "Netfliksovoj" verziji, radnja je smeštena u modernu Rusiju u kojoj je Ana i dalje dama iz visokog društva, ali kao supruga budućeg gradonačelnika Sankt Peterburga. Ona, naravno, ulazi u ljubavnu aferu sa Vronskim, drskim nasledikom aluminijumske imperije. NJihova veza brzo izmiče kontroli i ugrožava osetljivu ravnotežu njihovih porodičnih veza i društvenih odnosa. Smeštena između kosmopolitske Moskve, istorijskog Sankt Peterburga i surovog ruskog sela, serija istražuje teme strasti, odanosti i neoborive istine da nijedno bogatstvo ne može da nas spasi od sposobnosti ljubavi da nas oslobodi ili dovede u propast.

"Ana Karenjina", objavljena u delovima od 1873. do 1877. godine, smatra se jednim od najpoznatijih i najznačajnijih romana svih vremena. Ovo monumentalno delo daje sveobuhvatan prikaz ruskog društva 19. veka, od aristokratskih salona do seoskih gazdinstava. U dva narativna toka, o ljubavi između Ane i Vronskog, i o odnosu između Kiti i LJevina, autor ispisuje svevremene stranice o porodici, gubitku, ljubavi, izdaji, veri i prijateljstvu.

U proteklom veku snimljeno je najmanje desetak adaptacija ovog romana. Glumice poput Grete Garbo, Vivijen Li, Sofi Marso, Kire Najtli igrale su zanosnu preljubnicu na filmu, a snimljene su i TV verzije sa Helen Makrori, Nikolom Padžet i Kler Blum. Lik Ane je verovatno, makar delom, inspirisan Marijom Hartung, starijom ćerkom ruskog pesnika Aleksandra Puškina. Zanimljivo je i to da je kao prototip za lik grofa Vronskog poslužio pukovnik Nikolaj Rajevski, koji je kao dobrovoljac učestvovao i poginuo u srpsko-turskom ratu.

Roman Kantor, scenarista "Netfliksove" serije "Do jezera", zajedno sa Marijom Mikulinom napisaće adaptaciju slavnog romana.

- Dovesti Anu Karenjinu u Rusiju 21. veka i istovremeno je predstaviti celom svetu na njenom jeziku na "Netfliksu", za mene je ostvarenje sna, i doslovno, jer mi je ideja za ovu TV seriju došla u snu i od tada je jurim - rekao je Kantor.

Za režiju su, pored Kantora, zaduženi Valerij Fedorovič, Evgenij Nikišov, Nataša Merkulova i Aleksej Čupov. Serija će biti snimana u Moskvi i Sankt Peterburgu, a "Netfliks" još nije objavio kada će premijerno biti prikazana širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)