ZVICERA I DŽONIJA ČUVAJU KARTELI: Evo gde se kriju navodni vođa "kavčana" i njegov saradnik (FOTO)

E. H.

18. 05. 2021. u 09:00

NA nekadašnjem prostoru Velike Kolumbije, koju danas čine delovi država Kolumbije, Venecuele, Ekvadora, Brazila, Gvajane, Paname i Perua, u ovom trenutku krije se pod lažnim imenima najveći broj srpskih i crnogorskih kriminalaca.

ЗВИЦЕРА И ЏОНИЈА ЧУВАЈУ КАРТЕЛИ: Ево где се крију наводни вођа кавчана и његов сарадник (ФОТО)

Foto: EPA

Pored Radoja Zvicera, koji je iz Crne Gore, preko teritorije Bosne i Hercegovine i Španije stigao do Brazila i Dominikanske Republike, na ovom području krije se i čovek koji mu je u ovom trenutku desna ruka - Nikola Vušović, poznatiji kao DŽoni sa Vračara.

Prema operativnim saznanjima bezbednosnih službi regiona, pre svega Srbije i Crne Gore, njih dvojica su u ovom trenutku zajedno i ne samo što beže od zakona, već nastavljaju sa organizacijom i transportom velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Za njima su raspisane crvene međunarodne poternice.

- Operativne informacije govore o tesnoj Zvicerovoj vezi sa narko-kartelima, čiju lojalnost na neki način i plaća - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - To su stari kontakti u trgovini narkoticima, a finansiranje bekstva nije jednostavno niti jeftino. U ovom trenutku, imamo saznanja da su Zvicer i Vušović nastavili posao sa kokainom.

Istom putanjom bekstva, poput Zvicera, kretao se i Ludi ili Ćopavi DŽoni, kako ga zovu najbliži. On se iz Beograda prebacio u BiH, a odatle potom u Španiju gde je i lociran. Odatle je uspeo da pobegne, a potom i da se prebaci u Dominikansku Republiku, tačnije u jedan imigracioni centar. I tamo su ga srpske službe pronašle marta ove godine i o tome obavestile vlasti u ovoj karipskoj državi.

Foto: V. N.

Radoje Zvicer

Gotovo je neverovatno da je Vušović uspeo da umakne jednoj od najboljih agencija sveta za subijanje narkotika - američkoj agenciji DEA. Još uvek se ne zna kako se Vušović, jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našao na slobodi. Ovo je enigma i za našu policiju.

O ovome je tada govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović DŽoni u Dominikanskoj Republici, jedan od naslednika vođa "kavačkog klana". Bio je u ekstradicionom pritvoru. E, on više nije uhapšen. Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti.

ULOGA U ATINSKOM MASAKRU


- Vušoviću je, zapravo, pravi šef u ovom trenutku Radoje Zvicer, kao i Belivuku i Miljkoviću - navodi sagovornik "Novosti" blizak istrazi. - Zajedno su u poslovima sa drogom, ali, kako se sumnja, i sa likvidacijama. Ispituje se njegova uloga u masakru u atinskom restoranu. Tada je u Atini navodno bio i Belivuk. Jednog od ubica, koji su zapucali, očevici su zapamtili i opisali kao mladića sa čudnim, šepajućim hodom. Tako se upravo Vušović kreće.
Sumnja se da je sa Vušovićem na teritoriji Velike Kolumbije i Luka Cerović, ali i još jedan mladić iz Beograda. NJima se skoro pridružio i Zvicer sa svojom "svitom". Zaštitu im, zasada, pružaju narko-karteli. Ipak, bezbednosne službe regiona, posebno Srbije, imaju detaljna saznanja o kretanju ove zloglasne ekipe, koja je utočište od pravde potražila na drugom kraju sveta.

Tada je predsednik Vučić na indirektan način "prozvao" američke agencije DEA i CIA, koje imaju otvorene kancelarije i biroe u ovom delu sveta, gde je čvorište distribucije kokaina ka Evropi i Americi.

Vode Atlantskog okeana oko Dominikanske Republike postale su važno mesto gde se obavlja pretovar velikih količina kokaina, koje idu iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi. Ti kanali, ali u suprotnom pravcu, služe i za prebacivanje novca, kojim se kupuje droga, ali i kojim begunci od zakona, sa falsifikovanim dokumentima, stižu u ovaj deo sveta.

Foto: V. N.

Nikola Vušović

Belivuk i Miljković su, prema operativnim podacima policije, u hijerarhiji ove kriminalne grupe, praktično, bili šefovi Vušoviću, koji je oformio svoju ekipu za rasturanje narkotika i druga krivična dela. Posle hapšenja njih dvojice, Zvicer i njegov deo "kavačkog klana", okrenuli su se direktno ka Vušoviću.

Inače, Vušović je, takođe, bio blizak sa Zvicerom, a po njegovom nalogu je, uz učešće Belivuka i Miljkovića, kako se sumnja, sa još najmanje trojicom saradnika (jedan od njih je Luka Cerović) učestvovao u likvidaciji Igora Dedovića, navodno, jednog od vođa "škaljarskog klana" i njegove desne ruke Stevana Stamatovića, u Atini januara prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)