DEBELI DOSIJE IGORA SRBINA: Ima čak 18 identiteta, sudi mu se u specijalnom bunkeru, a iza rešetaka je isekao četvoricu čuvara

Novosti online

14. 04. 2021. u 22:31

IGOR Vaclavić poznatiji kao Igor Srbin nastavlja da uteruje strah u kosti španskoj policiji jer se ne smiruje ni iza rešetaka. Vaclavić, nekada najtraženiji srpski begunac kog mediji nazivaju najopasnijim kriminalcem u Evropi, napao je i povredio četvoricu zatvorskih čuvara. To je samo poslednji nasilni ispad ovog opasnog muškarca koji je svoje žrtve hladnokrvno ubijao, a onda nedeljama uspešno izmicao policiji.

ДЕБЕЛИ ДОСИЈЕ ИГОРА СРБИНА: Има чак 18 идентитета, суди му се у специјалном бункеру, а иза решетака је исекао четворицу чувара

Foto: Printskrin

Koliko ga se u Španiji plaše pokazuje i podatak da je Vaclavić, ubica sa čak 18 lažnih identiteta, suđenjenje morao da prati iz posebno napravljenog bukera od neprobojnog stakla teškog 700 kilograma.

Opasni Igor Srbin svoj krvavi pir započeo je 2017. godine u Italiji kada je ubio barmena i čuvara šume. Nakon toga za njim je počela velika policijska potera o kojoj su brujali svi svetski mediji, a Vaclavić je uspeo da pređe na teritoriju Španije gde je nastavio krvavi pohod. U ovoj državi ubio je još troje ljudi.

Ali krenimo redom...

Iz Subotice u Italiju

Igor Vaclavić, Igor Srbin, Igor Rus... samo su neki od 18 identiteta koliko je Norbert Feher koristio sejući smrt po Evropi i bežeći od policija. Najpre je boravio u Italiji gde se 2006. godine preselio iz Subotice. Međutim, u jednom trenutku preselio se u Španiju, a u Valensiji je navodno radio kao žigolo, a bio je i u zatvoru zbog pljački.

Nakon što je izašao iz zatvora, nastavio je da se bavi pljačkanjem što je ujedno bio i njegov prvi posao otkako je dvehiljaditih, u svojim dvadesetim, napustio Srbiju. Samo tri godina kasnije ponovo se našao na poternici italijanske policije, a pažnju javnost zaokupiralo je to što se, pre nego što su mu stavili lisice na ruke, satima krio u jednoj močvari i to tako što je, kao u crtanim filmovima, disao na slamku koju je napravio od trske!

Po dolasku u italijanski zatvor, svojim cimerima je ispričao da je iz Rusije, da se zove Igor Vaclavić i da je bivši vojnik, te da se borio u ratu protiv Čečena. Njegova fizička sprema fascirinarala je tamošnje zatvorenike, pošto je dnevno radio i po 1.000 trbušnjaka. Osim treninga, obožavao je da gleda crtaće, a tu svoju potrebu pravdao je time da mu je otac to branio u detinjstvu.

Foto: EPA

Pljačka koja je "pošla naopako"

Lažno predstavljanje Norberta Fehera napravilo je birokratsku zavrzlamu nakon što su italijanske vlasti dobile odgovor od Rusa da Feher, zapravo, nije njihov državljanin. Ostao je u zatvoru do 2015. godine, sve do puštanja na slobodu u čemu su pomogli njegovi zatvorski cimeri pošto su u njegovu korist posvedočili da je spreman za resocijalizaciju. Izgleda da su ih zdrav život i crtani filmovi nasamarili.

Samo dve godine kasnije, Feher postaje najtraženiji begunac za kojim je tragalo na stotine policajaca. Naime, u Bolonji je 29. marta te godine pokušao da opljačka jedan bar, pri čemu je vlasnik lokala David Fabri (52) pokušao da ga spreči da odnese novac. Feher je zapucao na njega i ubio ga, a zatim pobegao u obližnju šumu.

Ubistvo u šumi

Deset dana je prošlo do trenutka kada su psi tragači prvi put nanjušili Fehera, odnosno trag koji je bežeći ostavio za sobom. Desetak dana kasnije, naišao je na šumara Vareia Verija koji je pokušao da ga savlada. Feher se ponovo branio koristeći oružje, pa je tako i njega usmrtio.

Pošto ni više od sto policajaca specijalaca koji su za njim tragali koristeći najsavremeniju opremu, helikoptere i pse tragače, nije moglo da ga pronađe i savlada, pretpostavljalo se da ima pomagače, jatake koji ga skrivaju.

Foto: EPA

Bekstvo u Španiju

O njemu se nije znalo gotovo ništa sve do 17. maja, kada je centralnoj komandi karabinjera poslao razglednicu iz Španije u kojoj navodi da je pobegao iz Italije. Pretpostavlja se da je osam zemalja prošao koristeći 18 različitih lažnih identiteta.

Uhvaćen je tek 15. decembra 2017. godine pošto je izazvao saobraćajnu nesreću. Pretpostavlja se da ni tada ne bi bio uhapšen da se nije toliko napio da je zaspao za volanom ukradenog vozila.

Kako je navedeno u optužnici, Feher se kobnog dana ušunjao u kuću jedne od žrtava i u njoj pokušao da se pritaji, budući da mu je policija bila za petama. Iste večeri na imanje su došli Manuel A. i Manuel M., vlasnik i njegov komšija bravar kog je pozvao da mu popravi vrata.

U jednom trenutku, čuli su zvukove koji dopisu iz kuće i ubrzo su shvatili da se unutra neko krije. Feher je tada, pušku koju je imao u ilegalnom posedu, uperio u žrtve videvši ih na vratima i zapucao. Bravar je nasrnuo na Fehera, a ovaj ga je upucao u lakat. Zatim je seo u vozilu kojim se dovezao na imanje i pobegao.

Ubistvo na farmi

Vaclavić je bio u bekstvu , policija je za njim tragala, a znalo se da se skriva po zabačenim delovima, napuštenim vikendicama i šumama. Mediji su o tome brujali i narod u Španiji je već tada znao da se za Vaclavićem traga.

Tog 14. decembra 2017. godine otac Hose Luisa je začuo pucanj i ugledao svetlo na svom imanju "Mas del Saso" u Španiji, zbog čega je pomislio da se begunac skriva na njegovom imanju. Kada je pozvao policiju, nesrećni čovek nije ni slutio da je pucnjem koji je čuo, Igor Srbin presudio njegovom sinu.

Ipak, da nije bilo tog poziva prestravljenog oca, možda ovaj opasni begunac nikada ne bi bio uhapšen. Kada su pripadnici Civilne garde Viktor Romero i Viktor Hesus Kabaljero došli na lice mesta, Igor Srbin je na njih zapucao, a zatim pobegao.

Uhapšen je tek sutradan u prepodnevnim satima pošto je pijan izazvao saobraćajnu nesreću, udarivši ukradenim kamionetom u drvo. Kod njega je pronađeno oružje, ali i flaša alkoholnog pića.

Foto: EPA

Suđenje iz specijalnog bunkera

Pošto se u Španiji tretira kao jednan od najopasnijih zatvorenika, za njegovo suđenje izgrađen specijalni bunker od neprobojnog stakla na čeličnoj konstrukciji iz kog je pratio suđenje, a zavese na bunkeru navlačile su se svakog puta kada bi svedočile njegove žrtve, jer su prethodno izjavile da strahuju da borave sa njim u istoj prostoriji.

Opasni "vojnik" sa 18 identiteta

Norbert Feher zaradio svetsku slavu zahvaljujući zlodelima koje je činio širom Evrope, a posebno jer je uspevao mesecima da izbegne evropske policije skrivajući se u Italiji i Španiji. Pričalo se da je "zaradio" i obožavaoce, koji su mu ujedno bili i jataci, a po dolasku u zatvor primio je i nekoliko bračnih ponuda.

Cimeri iz španskog zatvora bili su, pisali su mediji, fascinirani njegovom fizičkom spremom jer je dnevno radio i po 1.000 trbušnjaka. Vreme u ćeliji je mahom provodio čitajući crkvene knjige i gledajući crtaće jer mu, kako je ispričao zatvorenicima, otac to nije dozvoljavao u detinjstvu.

Osim pomagača, zahvaljujući kojima je uspeo da duže vreme ostane ispod radara policije, ostaće upamćen i po tome što je, po sopstvenom priznanju, koristio više od 18 lažnih identiteta kako bi se lakše kretao.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja