"ĆURUVIJU PLAĆALI STRANCI": Radomir Marković i Radonjić otkrili detalje o praćenju ubijenog novinara

N. B.

02. 02. 2021. u 16:30

U IZVOĐENjU dokaznog postupka u ponovljenom suđenju za ubistvo vlasnika listova Evropljanin i Dnevni telegraf Slavka Ćuruvije, prvookrivljeni Radomir Marković, tadašnji načelnik Resora državne bezbednosti (RDB), negirao je danas sve navode optužnice, tvrdeći da nije učinio ništa od toga što mu se stavlja na teret.

ЋУРУВИЈУ ПЛАЋАЛИ СТРАНЦИ: Радомир Марковић и Радоњић открили детаље о праћењу убијеног новинара

Foto arhiva

Marković je istakao da je u optužnici navedeno da je od nepoznate osobe dobio nalog da se ubije Ćuruvija, nakon čega je pozvao Milorada Ulemeka Legiju, tadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije da sa Kosova dođe u Beograd kako bi izvršio taj zadatak, ali da je Ulemek to odbio da uradi. Optuženi je bio izričit da te tvrdnje nisu tačne.

- Sa Ulemekom sam se prvi i poslednji put u vreme ratnih dejstava video 17. aprila 1999. godine na Senjaku, šest dana nakon što je ubijen Ćuruvija, pa tako nisam mogao da mu dam nalog, kako piše u optužnici. Da li je on dolazio u martu ne znam. On je tog dana došao u večernjim satima u štab RDB, koji je bio na Senjaku u objekat koji se zvao "Srbija šume". Stigao je sa dvojicom pratilaca sa molbom da mu pomognem da se naređenje koje je dobio od štaba u Prištini vezano za neko dejstvo izmeni, jer je postojala opasnost od uništenja cele Jedinice. Jedini koji je mogao da izmenio to naređenje bio je general Ojdanić. Uzeo sam naređenje koje je doneo Ulemek i odneo Ojdaniću koji je bio u Karašu. Ojdanić se složio sa mišljenjem Ulemeka i i isto veče 17. aprila oko 21.15 poslao je depešu komandantu Treće armije Pavkoviću sa narađenjem i preporukama izmena borbenih dejstava. Te depeše nalaze se u spisima predmeta. 

Foto P.Mitić

Kad je Ćuruvija ubijen, kako je kazao Marković, naredio je da mu se donese njegov dosije, da bi se upoznao sa merama na kojima je bio.

- O praćenju Ćuruvije sačinjen je izveštaj nazvan "Ćuran" - dodao je Marković. - Taj izveštaj je 30. oktobra 2000. neko izneo iz Službe i dostavio kabinetu MUP, tada su bili koministri, nakon čega su oni naložili RDB da se ispita njegova verodostojnost, da se utvrdi da li je to original ili neka poturena falsifikovana kopija. RDB je dobio i zahtev Okružnog tužioca gde je pisalo da je na osnovu anonimne dojave Fonda za humanitarno pravo, čiji je predsednik bila Nataša Kandić, da su podneli prijavu protiv mene i Radonjića u vezi ubistva Ćurivije. Okružno tužilaštvo je tražilo da se dostavi ko je izdao nalog za praćenje, po čijem zahtevu, ko ga je realizovao i ko je obustavio praćenje. Dakle dobili smo dva zahteva jedan od MUP, drugi od tužilaštva

Marković je istakao da je naredio da se obrazuje komisija koja je trebala da postupi po njihovim nalozima:

- Na kolegijumu, moj zamenik je odredio članove Komisije i naložio da se sve ispita. Komisija je saslušala 22 pripadnika Službe i rukovodioca, potom sačinila izveštaj, koji je moj zamenik, dostavio koministrima, zatim Milanu Milutinoviću i Vojislavu Koštunici - rekao je Marković. - U izveštaju je konstatovano da nisu došli do podataka ili obaveštenja da postoji uzročno posledična veza između praćenja i ubistva. Utvrđeno je da je izveštaj "Ćuran" verodostajan, ali nije moglo da se utvrdi ko je izveštaj izneo iz Službe. Tužilac je u optužnici rekao da sam formirao Komisiju samo da se utvrdi ko je dokument izneo iz Službe, što nije tačno. Ništa mi nismo krili, postupili smo po pravilima službe.

Tužilac, prema Markovićevim rečima tvrdi da je motiv ubistva Đuruvije njegovo javno istupanje u inostranstvu, kritikovanje vlasti, da ja on hteo da zaštiti vlast Slobodana Miloševića koja bila ugrožena kritičkim pisanjem.

- Ja nikada nisam izjavio da je moja dužnost bila da štitim vlast Slobodana Miloševića. Moj zadatak bio je da štitim državni i nacionalni interes Srbije, što smo mi i činili i nakon smene Miloševića. Kada je Koštunica postao predsedik on je lično tražio da se o njegovoj bezbednostio brine RDB. Mi ne štitimo vlast, već državu, ne interesuje nas ko je vlast, već bezbednost Srbije.

Tokom današnjeg suđenja odbranu je izneo i optuženi Milan Radonjić, koji je bio na čelu beogradskog Centra resora državne bezbednosti. 

- Nisam član nikakve kriminalne organizacije, nemam saznjanja o postojanju kriminalnih organizacija, nikada nisam izvršio krivično delo. Evo 20 godina objašnjavam kako Služba radi. Nisam dobio nikakav nalog nikada za izvršenje krivičnog dela ni od jednog svog starešine, trudio sam se da najprofesionalnije i najčasnije obavljam posao, ne može mi se zameriti profesionalizam, u skladu sa onim što predviđa zakon. Nikada u životu ni jednom kolegi nisam dao protivzakonit zadatak ili nešto što se kosi sa zakonom, ni Romiću ni Kuraku - rekao je Radonjić.

On je dodao da ne postoji čovek koji može na ruke da primi novac od neke strane institucije, a da on ne izda nalog da se to lice pokrije i da se vidi o čemu se tu radi.

To je bio jedini operativni razlog, kako je kazao, da se Ćuruvija stavi na mere:

- Ne interesuje me da li je to novinar, sveštenik, auto-mehaničar ili kosmonaut. Da mi je rod uradio bih to isto. Znam da te strane institucije ne rade to bez razloga. Ako sam kriv zbog toga obesite me. Više puta su me pitali zašto je prekinuta pratnja. Ja sam dao nalog za to, jer je završen razlog zašto se ta mera primenjuje. Ja sam rekao pratite vezu i objekat, možda je to slučajan kontakt. Da li bi se radilo sutradan, za pet dana ne znam, ali bi se sigurno nastavila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZBODEN MUŠKARAC U KRUŠEVCU: Lekari mu se bore za život