DETALJI SA SUĐENJA Katarinina baka povikala: „Sramota, ovo je sramota”! Ovo je bila reakcija Nikole osuđenog za njenu smrt

S. J. M.

03. 12. 2020. u 07:07

NIKOLA Mihailović (28) osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu prvostepenom presudom na četiri godine zatvora zbog učešća u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, avgusta prošle godine, u kojoj su poginuli Katarina Ivanković (20), Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19).

ДЕТАЉИ СА СУЂЕЊА Катаринина бака повикала: „Срамота, ово је срамота”! Ово је била реакција Николе осуђеног за њену смрт

Foto N. Skenderija/ privatna arhiva

Njemu je izrečena i mera od četiri godine zabrane vožnje u periodu kad izađe iz zatvora.

Mihailoviću je juče pušten iz Centralnog zatvora u kućni pritvor u Velikim Crljenima uz elektronski nadzor, u kojem će biti do pravosnažnosti presude.

Sud je utvrdio da je kriv jer je u stanju teške alkoholisanosti i vozeći najmanje 117 kilometara na čas doveo u opasnost živote više ljudi.

Tada je u sudaru automobila BMV, kojim je on upravljao, i taksija "dačija" poginulo četvoro mladih, dok su tri osobe teže povređene, a jedna lakše.

KIVNI NA SAOBRAĆAJNE VEŠTAKE

MARIJA Savatić, majka poginulog vozača "dačije" Aleksandra, revoltirana je veštačenjem:

- Ne kažem da nema krivice i mog deteta, ali stručnjaci Saobraćajnog fakulteta nisu ni otišli na teren, već su veštačili snimak. Aleksandar je propustio jedno vozilo i polako se uključio, ali je ovaj dojurio neverovatnom brzinom. Životi naše dece vrede po godinu dana.

Nikola Mihailović, Foto privatna arhiva

 

Sudija je navela da Mihailović nije sporio da je pio pre udesa i da je vozio brzo.

Međutim, da mu kazna ne bude stroža uticalo je to i što su saobraćajni veštaci rekli da deo odgovornosti za izazivanje udesa snosi i Aleksandar Savatić, vozač "dačije", koji se bez zaustavljanja uključio na magistralu.

- Raskrsnica nije imala znak "stop", ali je vozač "dačije" morao da osmotri pravac iz kojeg je dolazio BMV - navela je u obrazloženju sudija.

- Da je to učinio, uočio bi svetla BMV-a. Taj njegov propust je inicijalni uzročnik opasne situacije.

Takođe, okrivljenom je u susret išao automobil sa upaljenim svetlima, što ga je sprečilo da ranije vidi "dačiju", ali je i svojom brzinom doprineo opasnoj situaciji, jer da je vozio 50 kilometara na čas mogao je izbeći udes.

UNIŠTIO NAM ŽIVOTE

MAJA Ivanković, majka poginule Katarine koja je bila u kolima sa Mihailovićem, plakala je u sudnici:

- Sve nam je uzeo, uništio život. Ne samo nama, već svim ovim porodicama, a dobio je četiri godine. Njegov drug, koji je tad vozio iza njega, pričao je posle da se kretao 170 kilometara na čas, a da ispred uopšte nije video Mihailovića, što znači da je ovaj vozio 200. Tužiću Mihailovićevu advokaticu, jer je rekla da mu je Katarina bila devojka. Ona ga je tad drugi put u životu videla, a izašla je sa njima na piće, jer je zvala drugarica. Nisu se zabavljali, Katarina je imala drugog momka.

Kao olakšavajuće okolnosti Mihailoviću je uzeto, kako je sudija rekla, i iskreno kajanje i žaljenje, što je mlad čovek i neosuđivan.

Roditelji poginulih bili su razočarani izrečenom kaznom. Baka poginule Katarine Ivanković je izlazeći iz sudnice uzvikivala: "Sramota, ovo je sramota, ubico, ubio si Katarinu!" Mihailović je samo spustio glavu i ispred stražara izjurio na druga vrata sudnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)