BIO JE PRIJATELJ KAKAV SE MOŽE POŽELETI: Reporteri "Novosti" u selu Donje Borinje, u domu poginulog pilota Vasiljevića

V. M.

25. 09. 2020. u 22:00

ZA nastradalog pilota Zvonka Vasiljevića, rodom iz susednog sela Donje Borine, koje je, samo preko šume od mesta nesreće, meštani kažu da je bio čovek, komšija, rođak i prijatelj kakav samo može da se poželi.

БИО ЈЕ ПРИЈАТЕЉ КАКАВ СЕ МОЖЕ ПОЖЕЛЕТИ: Репортери Новости у селу Доње Бориње, у дому погинулог пилота Васиљевића

Kuća Vasiljevića, majka Mara na prozoru / Foto V. M.

Ekipa "Novosti" bila je u njegovoj rodnoj kući, pre saznanja o sudbini pilota i koopilota. Roditelji i nekoliko prijatelja i rođaka već su bili u suzama, zabrinuti, tužni. Niko, međutim, još nije želeo da poveruje u najgore. Pročulo se da se navodno pilot katapultirao u naselju Čolakovići u Brasini. Sve neprovereno, nezvanično što je brigu činilo još većom i otvaralo put crnim slutnjama, ali su još neko vreme gajili zrno nade.

- Pola sata pre leta Zvonko me je pozvao i rekao da izađem na terasu, da će leteti iznad naših kuća - priča, za "Novosti", njegova majka Mara. - Čekala sam ga. On je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dete, i kao čovek i kao pilot.

Otac Dragan kaže da zna sina u dušu, ali i njegova razmišljanja o letovima i dodaje:

- Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da se katapultira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio. Siguran sam da to ni sada nije učinio, jer ga krasi snažan moral, profesionalnost i čovekoljublje.

U rodnom kraju, kao i obližnjoj Loznici, Vasiljević je važio za ljubitelja druženja, posebno sportskih. Rekreativno je igrao fudbal, a pamtiće ga i kao strastvenog navijača Partizana. "Grobari" su mu na društvenim mrežama juče odali poslednju počast.

I Zvonkov stric, Vidoje, bio je pilot, potpukovnik avijacije JNA. Mlađi Vasiljević je tako nastavio vojničku i pilotsku tradiciju ovog časnog doma u Donjoj Borini. Nažalost, i Vidoje je tragično poginuo pre dvadesetak godina, ali ne u letu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)