ZAR MAJIN ŽIVOT VREDI SAMO 120 RADNIH SATI? Porodica Šljivančanin i verenik nastradale ogorčeni presudom suda u Kotoru

S. ĐOKIĆ

09. 09. 2020. u 12:20

TEŠKO mi je, jer moje Maje više nema i ne mogu da je vratim, ali mogu da se borim za pravdu. Ljubav prema njoj me na to obavezuje.

ЗАР МАЈИН ЖИВОТ ВРЕДИ САМО 120 РАДНИХ САТИ? Породица Шљиванчанин и вереник настрадале огорчени пресудом суда у Котору

Foto Fejsbuk

Jasno je svima da ovo delo nije primereno osuđeno. Presudom je poslata poruka da možete ubiti nekoga, a da ne odgovarate zbog toga. Zar je cena života 120 časova društvenog rada? Zar se tih 120 sati može meriti s njenom prerano ugašenom mladošću? Zar može biti zamena za naše uništene planove, za njen tek započeti život, za njenu i za našu budućnost?

OLAKŠAVAJUĆE OKOLNOSTI

Presuda je advokatima i punomoćnicima oštećenih porodica saopštena juče preko telefona, dok je novinarima iz tog suda stigao samo šturi odgovor, u kojem nije navedeno koje su okolnosti sudije cenile kao olakšavajuće prilikom odmeravanja kazne maloletniku.

Ovako presudu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je Beograđanin M. S. (17) kažnjen sa 120 sati društveno-korisnog rada i merom pojačanog nadzora zbog izazivanja pomorske nesreće kod Budve u kojoj je poginula Maja Šljivančanin, komentariše njen verenik Vladan Stanišić. I on sam povređen je tog 11. jula, kada je gliser kojim je upravljao maloletnik naleteo na barku u kojoj je bio sa Majom.

- Svoj bol dostojanstveno nosim, ali ne mogu da se ne zapitam da li je pravda i dalje dostižna ili je ovom presudom i ona ubijena baš kao i moja Maja - kaže Stanišić.

Svoje ogorčenje presudom ne skriva ni porodica stradale Maje Šljivančanin, jer, kako kažu, takva kazna priliči nekoj sitnoj delinkvenciji bez većih posledica, a ne ugašenom mladom životu.

PRESUDA Gliser kojim je upravljao M. S.,Foto Vijesti

- Ako ova presuda opstane, a za nas kao porodicu nema pravnog leka jer mi ne možemo da se žalimo, onda će javnosti ostati čvrsta poruka da ovako nepravedne odluke crnogorsko pravosuđe ne presuđuje po zakonu nego i po privilegijama i možda tajnim vezama. Ova presuda mora biti opozvana, ne samo zbog naše Maje, nego što sutra neka druga porodica može biti zavijena u crno jer pravosuđe štiti počinioce ovog stravičnog zločina i time podstiče nekažnjivost i bahatost - navodi se u saopštenju porodice Šljivančanin.

Neshvatljivo je, navodi se dalje u saopštenju, da je sramna presuda doneta, a da istražni organi ni sud nisu rasvetlili sve detalje ovog tragičnog događaja. Porodica Šljivančanin se pita ko je dozvolio maloletniku da upravlja jahtom, ko je vlasnik plovila, kako je dozvoljeno da članovi porodice maloletnika posle nesreće pristupe jahti i očigledno utiču na dokaze i istragu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)